StoryEditorOCM

akcija u splituOčišćeno dno pred Lučkom kapetanijom: iz mora izvadili svega i svačega, od plastičnih stolica pa do čitavog štekata

Piše Merien Ilić
12. ožujka 2022. - 15:25

Uoči početka turističke sezone Udruga malih brodara grada Splita organizirala je pravu eko akciju pred Lučkom kapetanijom ove subote.

Desetak ronioca Ronilačko ekološkog kluba Solin, te profesionalnih ronioca iz Stijega, firme specijalizirane za podvodne radove, pošteno su se namučili roneći u podmorju prilično slabe vidljivosti, s muljavim dnom i gomilom otpada koji je završio u moru.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- S obzirom da imamo certifikat za podvodne radove, udruga nas je pozvala da obavimo pregled morskog dna, utvrdimo sigurnost sidrenog sustava, a za svaku pohvalu je što su mislili i na ekološku komponentu, važnu radi sigurnosti plovidbe i čistog mora, te su pozvali i ronioce Solina da nam se priključe. Mi iz Stijega smo počeli sa pregledom još prošli tjedan, a danas smo svi zajedno u čišćenju podmorja. Otpada kao što vidite, ima koliko hoćete - ispričao nam je Boran Martić, vlasnik firme "Stijeg" koja je, pisali smo, obavila i najteže ronilačke radove prilikom izgradnje Pelješkog mosta, pa im ronilački radovi u splitskoj luci dođu gotovo kao rekreacija.

No, momci svemu pristupaju ozbiljno pa i ovaj put. Iz mora su izvadili svega i svačega, od automobilske gume, do nekoliko plastičnih stolica, kameni blok za tendu, čitavu željeznu konstrukciju za tendu, zapravo čitav štekat! U pomoć im je pritekla i gradska firma "Čistoća" čiji su radnici na koncu sve to odvezli kao krupni otpad.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Nadamo se najboljem

Ronilačke aktivnosti s kopna je promatrao Ivica Panžić, predsjednik Udruge malih brodara grada Splita.

- Svake godine radimo kontrolu podmorja radi sigurnosti plovidbe, a i čisti se podmorje jer se tijekom zime nagomila otpada. Sezona nam kreće oko Uskrsa, a kakva će biti, nadamo se najboljemu. Najava ima, a nećemo se sekirat oko nečeg na što ne možemo utjecati. I lani je sezona ispala iznad svih očekivanja, pa smo optimistični i za ovu - veli nam Panžić.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Mali brodari dobili su petogodišnju koncesiju korištenja Rive za polazak i dolazak turističkih tura, a kažu kako dobro surađuju s Lučkom upravom i Lučkom kapetanijom.

- Najbolji gosti su nam oni prekooceanski, a u zadnje vrijeme dolaze nam i naši gosti. Ipak, prednjače Amerikanci, Novozelanđani, Australci, pa i Nijemci. Svima nama, a ima nas gotovo pedest manjih firmi, je ovo obiteljski posao. Zimi mirujemo, a ljeti zapošljavamo sezonce. Najpopularnija destinacija je naravno, Modra špilja, ali gledamo kako rasteretiti tu lokaciju zbog prevelike navale brodova iz svih dalmatinskih luka - kaže Panžić.

25. travanj 2024 10:29