StoryEditorOCM

‘zapeo‘ kontejnerašNovo nasukavanje golemog broda u Sueskom kanalu! Srećom, izbjegnuta je nova kriza na globalnoj razini

Piše OM
29. svibnja 2021. - 10:38

Brod za prijevoz kontejnera koji plovi pod zastavom Singapura odsukan je u petak nekoliko sati nakon što se nasukao u Sueskom kanalu, javlja Marine Link.

Maersk Emerald, dug 366 metara, nosivosti 13.100 TEU, nasukao se u petak oko podneva po lokalnom vremenu, nakon što je navodno imao problema s motorom tijekom prolaska kroz sjeverni dio kanala. Kretao se prema jugu i bio je peti u konvoju.

Za razliku od incidenta s nasukavanjem broda Ever Given (dug oko 400 metara, nosivost 20.100 TEU) u ožujku ove godine, Maersk Emerald bio je nasukan samo nekoliko sati te nije blokirao Sueski kanal, već je uzrokovao samo manja kašnjenja.

Uprava Sueskog kanala priopćila je da su četiri tegljača korištena za odsukavanje broda koji je nakon incidenta usidren u Velikom gorkom jezeru.

SCA napominje da je brod prolazio sjevernim dijelom "novog" Sueskog kanala, na kojem postoje dvije prometne trake, tako da su posljedice incidenta bile minimalne.

Šef uprave Sueskog kanala Osama Rabie rekao je da incident pokazuje da kanal ima odgovarajući kapacitet za rješavanje takvih situacija, te je istaknuo važnost mogućnosti plovidbe u dvije prometne trake.

Unatoč tome, incident je podsjetio na nedavno nasukavanje Ever Givena, koji je zaustavio promet kroz kanal gotovo tjedan dana, stvarajući poremećaj u svjetskoj trgovini.

19. travanj 2024 07:41