StoryEditorOCM

VETERAN MORANevjerojatna priča pomorca iz Jadroplova: ‘Preživio sam dva brodoloma i otmicu pirata!‘

Piše Gordan Zubčić
7. lipnja 2024. - 10:54

Tijekom rutinske inspekcije broda "Split" iz flote "Jadroplova" koji je na vezu u Pločama, Romano Perić, inspektor Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF), upoznao je pomorskog veterana Šakiba Alajbegovića.

Dok je Perić provjeravao dokumente i uvjete rada posade, član posade porijeklom iz Bosne i Hercegovine ga je pozitivno iznenadio svojim iskustvom i vedrinom duha.

Sedamdesetogodišnjeg Šakiba život je poslao na more uz niz nedaća. Iskusni moreplovac i dalje radi zahtjevne poslove mornara, a po potrebi obavlja i mehaničarske poslove. Pola stoljeća koje je ostavio za krmom brojnih brodova donijelo mu je mnoštvo iskustava, a neka od njih su zaista nevjerojatna.

image

ITF-ov inspektor Romano Perić i stari morski vuk Šakib Alajbegović

Sindikat pomoraca Hrvatske

- Preživio sam dva potonuća brodova na kojima je plovio, a pamtim i piratsku otmicu u kojoj sam 45 dana proveo u džungli prije nego što sam bio spašen. Unatoč svemu, vraćam se na more, jer more je moj dom.

Ne mogu se zamisliti da sjedim doma. Još uvijek sam jak i sposoban za rad. More je moj život i ne zamišljam ga bez njega - ističe Alajbegović.

- Njegova odanost svom poslu i optimističan stav mogu biti inspiracija svima nama. Želimo Šakibu još mnogo zdravih i uspješnih godina na moru te da se umirovi kada bude sam želio - naglašava inspektor Perić.

Podsjetimo, brod "Split" izgrađen je na "Brodoplitovu" navozu prije 26 godina, nosivost mu je 42.584 tone, a posljednjih je godina angažiran na prijevozu starog željeza iz jadranskih luka prema Turskoj.

image

Brod ‘Split‘ u Sjevernu luku je prije dvije godine doplovio prvi put nakon izgradnje u splitskom škveru

Siniša Aljinović/Marinetraffic.com
12. lipanj 2024 20:51