StoryEditorOCM

ogromna potražnjaNeto dobit Moller-Maerska prošle godine iznosila čak 17,94 milijarde dolara! To je preko šest puta više nego u 2020.

10. veljače 2022. - 09:02
SAN PEDRO, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Shipping containers sit aboard a Maersk container ship at the Port of Los Angeles on February 9, 2022 in San Pedro, California. Danish container shipping company A.P. Moller-Maersk earned a net profit of $18 billion in 2021, their highest ever, amid the pandemic-driven supply chain crunch. The company hauls 17 percent of the planet’s shipping containers aboard its vessels. Mario Tama/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==AFP

Danska tvrtka za kontejnerski prijevoz A.P. Moller-Maersk izvijestila je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u 2021. godini koju je obilježio rast vozarina zbog uskih grla u lancima opskrbe u razdoblju oporavka gospodarstva od koronakrize.

Neto dobit joj je lani poskočila na 17,94 milijarde dolara i bila za preko šest puta veća nego u 2020., prvoj godini pandemije.

Dobit prije kamata i poreza povećala se gotovo pet puta, na 19,67 milijardi dolara, pokazalo je poslovno izvješće.

Prihodi su skočili za 55 posto, na 61,8 milijardi dolara, zahvaljujući i dalje snažnoj potražnji za logističkim uslugama.

U poslovanju s pomorskim prijevozom profitabilnost logističkog diva znatno se povećala, uz skok prihoda za 65 posto, na 48,2 milijarde dolara, potaknut visokim vozarinama zbog poremećaja u globalnim lancima opskrbe koje je izazvala pandemija.

"Iznimni tržišni uvjeti rezultirali su rekordnim rastom i profitabilnošću A.P. Moller - Maerska, no doveli su i do poremećaja u lancu opskrbe i ozbiljnih izazova za naše kupce", izjavio je Søren Skou, izvršni direktor A.P. Moller – Maerska.

U četvrtom tromjesečju tvrtka je povećala EBIT više od četiri puta, na 6,63 milijarde dolara. Konsolidirani prihodi povećani su 64,4 posto, na 18,51 milijardu dolara.

U 2022. godini A.P. Moller - Maersk očekuje temeljnu dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije od oko 24 milijarde dolara. Temeljni EBIT trebao bi iznositi oko 19 milijardi, a slobodan novčani tok više od 15 milijardi dolara, objavili su.

Danski logistički div procjenjuje da će se trenutačna situacija na tržištu zadržati i u drugom tromjesečju 2022., a normalizaciju očekuje od sredine godine.

01. travanj 2023 11:16