StoryEditorOCM

uzaludna borbaOgromne meduze uništavaju mreže istarskim ribarima: ‘Neke imaju i osam kila. Kao da su ispod površine duhovi‘

Piše Barbara Ban/Jutarnji list
20. veljače 2022. - 10:41

Već dva mjeseca ribari u Umagu i Savudriji bore se s velikim meduzama zbog kojih neki čak i ne izlaze na more. Toliko ih ima i toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kad ih dižu i povlače.

Kako za Jutrarnji list kaže savudrijski ribar Danilo Latin, znaju dizati i po tonu meduza. Kaže da dosad to nikad nije vidio i da ribari ne znaju što dalje.

- To traje već dva mjeseca. Nikad nije bilo ovako. Lani ih je bilo kratko u trećem mjesecu i to je to. Ove godine nikako da se povuku i mi ne znamo kad ćemo moći ići dalje na more. Toliko ih ima da čak i nama ribarima nije svejedno. Jedan moj prijatelj nedavno je bio na moru i rekao da se nikad nije bojao pogledati u more. Ima osjećaj kao da su ispod vode duhovi - kaže Latin.

On i ostali ribari koji se susreću s ovom najezdom meduza na samom sjeveru Istre žele čak da se proglasi elementarna nepogoda.

- Mi sad ne možemo na more jer samo imamo štetu. Neke meduze imaju i po osam kila. A i ne znamo kad ćemo moći ići. Obavijestili smo o tome stručnjake na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču i pozvali Institut za istraživanje mora Ruđer Bošković iz Rovinja jer želimo da se za nas proglasi elementarna nepogoda.

Koliko znam, znanstvenici s Instituta u Rovinju nisu došli vidjeti o čemu se radi. Obratili smo se i našem Odjelu za poljoprivredu u Istarskoj županiji i rekli su nam da se još nisu susreli s tim problemom. Ovo je za sve nešto novo - žali nam se ovaj ribar.

Kaže da se taj problem ne odnosi samo na Umag i Savudriju, već i na slovenski akvatorij te akvatorij talijanske regije Friuli Venezia Giulia.

Znanstvenica Barbara Sladonja iz Centra za invazivne vrste porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam ne zna točno reći kad će se meduze povući i hoće li to biti do ljeta.

- Radi se o meduzi 'morska pluća' (lat. Rhizostoma pulmo). Ova meduza prirodno je prisutna u našem moru i zadnjih stotinjak godina povremeno se pojavljuje u velikom broju, tzv. fenomen cvjetanja meduza raznih vrsta, pa i 'morskih pluća'. Zadnjih godina takva cvjetanja traju sve duže i duže. Nema pouzdanog odgovora kad će se povući.

image
Danilo Latin

Sukladno prošlim godinama, već su trebale, no populacija je još vrlo brojna. Nadamo se da neće trajati do ljeta - tvrdi ova znanstvenica.

Ističe da će Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita provesti istraživanja u ovom području kojima će se analizirati problem žarnjaka, kako "morskih pluća", tako i rebraša.

Pojašnjava da je više razloga zašto se meduze pojavljuju u tako velikom broju.

- Jedan je previsoka temperatura mora. Naime, populacija 'morskih pluća' zimi bi se trebala značajno smanjiti zbog niskih temperatura. Ove godine ona očito nije dovoljno pala i populacija je stalno rasla. Također, poremećeni su hranidbeni lanci u moru zbog više faktora - ističe Sladonja.

Iz rovinjskog Instituta Ruđer Bošković kažu kako prate ovu pojavu te da je ova vrsta meduze jedna od većih u Jadranu i može težiti čak 10 kg.

- Nažalost, ovakve se pojave ne mogu posve predvidjeti, kao što je nemoguće točno predvidjeti kad će se meduze povući s obzirom na to da to ovisi o brojnim parametrima, poput temperature mora, morskih struja, utjecaja na hranidbeni lanac u moru, stupanja zagađenja mora, utjecaja balastnih i riječnih voda te brojnih drugih klimatskih faktora. Nažalost, možemo očekivati da će ovakvih ekstremnih događaja biti sve više s obzirom na klimatske promjene i promjene u morskom ekosustavu - izjavio je predstojnik Instituta Martin Pfannkuchen.

A ribarima, dok se one ne povuku, zasad bi moglo pomoći resorno ministarstvo. Tako kaže istarski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan. Županija za to nema novca.

- Moramo vidjeti što se događa i kako to spriječiti da se ne ponovi iduće godine. Planira se paket pomoći od 50 milijuna kuna koje će Ministarstvo podijeliti putem Uprave za ribarstvo našim ribarima za ovu tešku situaciju - zaključio je Pinzan, piše Jutarnji list.

19. travanj 2024 05:11