StoryEditorOCM

‘malo vam je skupo...‘Naša reporterka obišla je jutros svaki banak na Peškariji, svega ima, ali cijene nisu baš svima ‘sjele‘

Piše A.B.
19. studenog 2021. - 10:49

Probudio se grad pod Marjanom danas okupan suncem, čuje se žamor i ćakula iz gradskih kala. Drugačije nije bilo ni na Peškariji, masu svita skupilo se i traži najfriškije komade ribe, i naravno po najboljoj cijeni. Petak je uvik za peškariju značio „navali narode”.

- Nemoj nas vamo, propast će mi riba dok s tobom pričan, traži dalje, ja moran prodavat - pozdravne su rečenice koje su nas dočekale pri ulazu na Peškariju.

Cijene nisu svima baš "sjele", pa se čulo i cjenkanje.

– Aj može li ovo za četrdeset, malo vam je skupo – brontulaje jedan gospodin svojoj gospođi dok traži popust za kozice.

Pa su tako Splićani jutros poludili za komarčom, brancinom ilitiga lubinom, trljom, kozicama, tunom... Cijene variraju ovisno o vrsti ribe, a sve što Jadransko more nudi danas je bilo na stolovima Peškarije.

Trlje se kreću od 20 do 30 kuna, mola se može uvatit od 20 do 60 kuna, kozice standardno drže cijenu od 50 kuna, ali ako ostane viška daju se i za 40, a kilo lignji je 140 kuna i ne spušta se ispod, jer kako kažu grijota je spustit kol'ko su friške.

Razdoblje lovostaja je od 20. rujna do 20. listopada, stoga svega ima, jedini je izuzetak srdela koja na banke nije dospjela zbog punoga mjeseca.

- Kod nas je trlja lipa 10 kuna, mlada damo - nailazimo na jeftiniju ponudu.

image


 
Nikola Vilic/Cropix

Nije to sve od ponude, prošli smo mi svaki stol i proćakulali sa svakim prodavačem. Pa smo tako naišli i na goluba (vrsta raže) između 30 do 40 kuna, grdobinu za  90 al ić će i za manje, muzgavca za 40, sipu za 120, kilogram gire za 30, tuna je 150, a komarča 180, dok je cipal 170.  Prodaja ide tako - tako kaže nam gospođa Željka Višević. Petak je dan u tjednu koji ih uvik "spasi", dok se ostale dane moraju boriti da kome "uvale" koji komad.

- Nešto se kreće, ali nije to više isto, triba bi svit malo više dolazit. Šteta je, jer nigdi se u shopping centrima ne može kupit friška riba kao  ovdje, a tamo ljudi navale - govori nam gospođa Željka.

Tražilo se i koji komad inćuna više. Mali su etiketirani po cijeni od 30 kuna, oni veći inćuni su 60, pola kilograma je 100, a kilogram 200 - referira nam gospođa cijene i uvaljuje ispred nosa frišku ribu.

- Brancin lipi, najlipši 400 grama za 70 kuna, a ovoga od 600 grama  dajem za 80, ajde šinjorina - dovikuje nam gospođa.

image


 
Nikola Vilic/Cropix

Najveći se red skupio kod stola di je riba čiju vrstu ni ime nismo znali, pa smo tako radoznalo i mi stali u red. Opominje barba okupljeni svit da se ne dira rukama. Kad smo došli na red i rekli da smo iz 'Slobodne' i ne planiramo ništa kupiti, nije barbi po volji to bilo, ali nas je informirao da se radi o ribi luc po cijeni od 80 kuna, i ni kune manje!

image

 
Nikola Vilic/Cropix

Nakon što smo ispitali koje se sve vrste ribe nude, saznali njihove cijene, naš novinarski posao priveli smo kraju, no čim  mi "priko vrata" čulo se:

 - Šinjorina, šinjorina, red je da sad što god i uzmeš, ka policija si vamo ušla, a ni kune ostavila nisi -  rekli su nam doviđenja prodavači s Peškarije.

image


 
Nikola Vilic/Cropix
19. travanj 2024 08:48