StoryEditorOCM

opasnost za okolišNajzastupljenija vrsta otpada na svjetskim plažama su - opušci! Najnovije istraživanje pokazuje da ostaci cigareta mogu utjecati na rast biljaka

Piše Dom i dizajn
10. kolovoza 2021. - 08:52

Procjenjuje se da se u svijetu godišnje popuši 5,6 bilijuna cigareta, od čega se nepropisno odlaže čak dvije trećine ili 4,5 bilijuna! Od 1980-ih godina do današnjih dana opušci cigareta čine 30-40 posto ukupnog otpada pronađenog tijekom akcija čišćenja plaža.

U organizaciji Ocean Conservancy, koja organizira čišćenje plaža još od 1986. godine, tvrde da su tijekom 32 godine opušci bili najzastupljenija vrsta otpada na svjetskim plažama, što čini gotovo trećinu svih prikupljenih bačenih predmeta, prenosi Dom i dizajn.

Osim što je za njihovu razgradnju potrebno mnogo više vremena nego što većina ljudi misli, opušci cigareta u okolišu mogu ozbiljno utjecati na rast biljaka, kao što to sugerira najnovije istraživanje britanskih znanstvenika s Odjela za biologiju Sveučilišta Anglia Ruskin.

Studijom objavljenom u časopisu Ecotoxicology and Environmental Safety vršilo se ispitivanje biljaka uzgajanih u zemlji koja sadrži opuške, a njihovom usporedbom s grupom kontrolnih biljaka otkrivena je značajna razlika. Biljke uzgojene u zemlji onečišćenoj opušcima imale su 25% kraće izdanke, a biomasa korijena bila im je i do 60% manja.

16. travanj 2024 09:31