StoryEditorOCM

projekt MPA-ENGAGENacionalni park Brijuni i lokalno stanovništvo u borbi s klimatskim promjenama

Piše OM
3. veljače 2022. - 14:59

S ciljem pronalaska održivih rješenja za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena u morskim zaštićenim područjima Sredozemnog mora, Nacionalni Park Brijuni od 2019. godine u suradnji sa sedam mediteranskih država provodi projekt MPA-ENGAGE  – „Uključivanje ključnih sudionika na Mediteranu u ekosustavni pristup upravljanja morskim zaštićenim područjima u cilju suočavanja s klimatskim promjenama’’ te se nalazi na prvoj fronti kod prepoznavanja, ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene.

Klima se neprekidno mijenja i situacija je alarmantna. Istraženo je da je danas prosječna temperatura zraka na Zemlji 1,1°C viša nego prije 100 godina.

Tijekom pandemije COVID-19, kada je svijet bio prisiljen usporiti, usporile su i emisije stakleničkih plinova, te se priroda počela oporavljati. No povratkom u suvremeni ritam, globalna temperatura će nastaviti rasti, a klimatske promjene nažalost nisu na pauzi kako se činilo. 

Nacionalni park Brijuni, u cilju ublažavanja klimatskih promjena provodi analizu procjene ranjivosti područja, odnosno istražuje koliko će klimatske promjene utjecati na morske vrste i staništa te kakve će biti socioekonomske posljedice na dionike Parka (rekreativne ribare, ronioce, nautičare i posjetitelje).

Rezultati procjene ranjivosti Nacionalnog parka Brijuni i predviđanja o tome što će se dogoditi u sljedećih trideset godina (do 2050. godine) i u sljedećih 70 godina (do 2010. godine) su zabrinjavajući! Za manje od 30 godina Nacionalni Park Brijuni pokazuje vrlo visoku do ekstremnu socio-ekološku ranjivost.  

Kako bi se ojačala otpornost i sposobnost oporavka ekosustava, Nacionalni park Brijuni prepoznao je važnost izrade mjera i aktivnosti za ublažavanje klimatskih promjena koje će se ugraditi u Plan upravljanja Parkom.

U sklopu projekta, u prosincu 2021. godine započele su radionice na kojima su sudjelovali predstavnici lokalnih ribara, ronioca, djelatnici turističkog sektora, lokalne uprave za održivi razvoj Istarske županije te predstavnici nacionalnih institucija koje upravljaju državnim nekretninama te oružanih snaga RH.

Tijekom radionica predlagale su se mjere ublažavanja i prilagodbe, te se zajednički raspravljalo o mogućim rješenjima za bolju budućnost. 

Promjene su tu, vrijeme je da ih prepoznamo i provjerenim alatima djelujemo u smjeru njihova ublažavanja i prilagodbe.

19. travanj 2024 00:12