StoryEditorOCM

akcija i edukacijaNa četiri lokacije u Malostonskom zaljevu očišćeno podmorje, izvučen je i otpad koji je nastao prilikom uzgoja školjkaša

6. lipnja 2022. - 08:39

Na četiri lokacije u Malostonskom zaljevu tijekom vikenda održana je akcija čišćenja podmorja te edukativne radionice o ronjenju “Pogled u plavo nebo”, izvijestili su organizatori.

Eko akcije održane su na lokacijama: Hodilje, Mali Ston, Zamaslina i Zaton Doli, a iz mora su izvađene veće količine odbačenog otpada - automobilske gume, plastika, odbačeni ribolovni alat, različiti sitni otpad, ali i otpad koji je nastao prilikom uzgoja školjkaša, ističe se u priopćenju.

Edukativne radionice o ronjenu i eko akcija održane su u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i podršku Agencije Plava promocija.

Organizatori ističu da je u akcijama sudjelovalo lokalno stanovništvo, koje je imalo jedinstvenu priliku spoznati ljepote ronjenja, morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti.

Dodaju da je Malostonski zaljev iznimno važno i vrijedno zaštićeno područje što je prepoznato na nacionalnoj i europskoj razini budući je zaštićeno područje u kategoriji posebnog rezervata u moru te je područje europske ekološke mreže Natura 2000. 

Također, stanište je 16 strogo zaštićenih morskih vrsta. Osim važnosti u zaštiti prirode, Malostonski zaljev je značajan u gospodarskom smislu za uzgoj školjkaša, europske kamenice i dagnje.

“Važno je naglasiti da je otpada u moru sve manje i manje što je rezultat svijesti stanovništva o važnosti očuvanja i zaštite morskog ekosustava za život čovjeka, istaknula je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić.

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovalo je tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, ronioci, lokalne udruge, volonteri s barkama, te lokalno stanovništvo i školjari.

19. travanj 2024 21:30