StoryEditorOCM

DOSAD NEVIĐENOMisterij u Splitu - nitko ne zna odakle cure tone mazuta u more: ‘Ne znam kada je uopće zabilježena tolika količina u Hrvatskoj, naslage su i do 30 centimetara!‘

Piše Damir Tolj
26. rujna 2022. - 09:20

Još se ne zna čiji je crni, gusti, ljepljivi i masni mazut koji gotovo tjedan dana izvire iz cijevi oborinske kanalizacije s spustom u moru na zapadnom kraju uvale brodogradilišta u Splitu, ali najave kažu da bi se u ponedjeljak moglo znati nešto više, budući da zasjeda Županijski operativni centar za provedbu plana intervencija kod iznenadnog zagađenja mora.

Na čelu tog tijela je Željko Kuštera, splitski lučki kapetan, koji je u petak kazao da je dosad prikupljeno najmanje 80.000 litara zauljene vode, odnosno više od 20.000 litara čistog mazuta:

- Ne znam kada je uopće zabilježena tolika količina u Hrvatskoj, pa smo i sami iznenađeni, nismo to očekivali. Bilo je naslaga mazuta od tri do čak 30 centimetara. Ekipe su stalno na terenu, a stručnjaci će pregledati i cijev kojom je mazut stigao do ispusta u akvatoriju brodograđevne luke.

image

Oko samog oborinskog ispusta, a i na obodu škverske uvale (Supaval) postavljene su brane, pa se mazut više ne širi vani

CIAN
image

Mazut trenutačno crpe kroz šahtove dublje

CIAN

Dvadeset tona mazuta nije šala.

Srećom, oko samog oborinskog ispusta, a i na obodu škverske uvale (Supaval) postavljene su brane, pa se mazut više ne širi vani. Ali, izazovima još nije kraj. Evo što nam je u nedjelju kazao Matko Bašić iz splitskog Ciana, tvrtke specijlaizirane za sanaciju u ovakvim prilikama:

- Govorimo o 300 metara dugom dijelu trase glavnog sabirnog cjevovoda koji skuplja oborinske vode s čitavog područaj oko škvera, Lore, Spaladium arene... Promjer cijevi kod ispusta na području brodogradilišta je jedan metar. Nekidan je pala velik kiša i izbacila mazut u more. Trenutačno ga više ne skupljamo na ispustu - jer iz cijevi više ne teče - već ga crpimo kroz šahtove dublje, odnosno dalje na trasi cijevi, ali je teško reći koliko ga unutra još ima. Trenutačno ga takozvani plimni čep zadržava u cijevi dalje od morskog ispusta, ali su najavljene nove kiše, pa bi velika količina oborinske vode ponovno mogla probiti taj čep. Zato dežuramo, a postavili smo i dodatne brane.

image

Prazni navozi splitskog škvera

Tom Dubravec/Cropix
image

Ispust oborinskih voda odakle dolazi onečišćenje nalazi se iza teglenice

Tom Dubravec/Cropix

Na terenu je dvadesetak ljudi ljudi, većinom iz Ciana i Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Gomilice, unutar škverske uvale je i Cianova brodica, a tu su i tri, četiri autocisterne. S morske površine skuplja se tanak sloj mazutnog filma, a novih onečišćenja nema na vranjičkom području. Nešto je pomogla i bura prethodnih dana, vraćajući mazut prema škveru.

- Ne mogu vam reći kolike su količine skupljene, niti mogu spekulirati odakle je mazut stigao u oborinski cjevovod, pa morskim ispustom završio u škverskom moru. Istraga traje. Za to je nadležan Županijski operativni centar pa vas molim da se njima obratite. Naš posao je sanacija koja traje od utorka. Gotovo sve smo prikupili u škveru, čak 98 posto. Ostalo je još nešto tankog filma na površini, ali unutar uvale ograđene branama. Mogu reći i da ekipe stalno patroliraju područjem od ušća rijeke Jadro do Bena na Marjanu i spremni su odmah reagirati bude li potrebe.

image
Tom Dubravec/Cropix

Uglavnom, tek trebamo doznati gdje je izvor mazuta, komu pripada i kako je dospio u oborinski cjevovod - slučajno, nemarom, namjerno ili na neki drugi način. Dvadeset tona, kako rekosmo, nije šala i ne stane u par bačava koje ćete lako i brzo krišom izliti u oborinski šaht.

Valjda će se nešto više doznati u ponedjeljak poslije zasjedanja Županijskog operativnog centra. Da se konačno otklone naklapanja i spekulacije kao u onom vicu "a da nisu u šumi, a da nisu u bunaru": da nije iz Spaladium arene, da nije iz Lore?! Da nije iz Blagaićeve maone, a da nije iz Debeljakova škvera?!

Doduše, Debeljak je nekidan u televizijskom izravnom javljanju iz škvera novinaru Nove tv izjavio da su oni i ekipa dovezli mazut iz Knina i pustili ga u škversko more. Pa se pitamo - koliko god njegove riječi imale prizvuk ironije - hoće li ga itko priupitati išta o tom neobičnom priznanju.

image
Tom Dubravec/Cropix
25. travanj 2024 22:59