StoryEditorOCM

‘velebitska degenija‘Meliti Vrsaljko nagrada za serijal o devastaciji Velebitskog kanala ribogojilištima pastrvi

Piše Hina
23. travnja 2024. - 09:53
Melita Vrsaljko je nagrađena za serijal o devastaciji Velebitskog kanala objavljen na portalu Faktograf Ivana Grgic/Cropix

Povodom Dana planeta Zemlje, Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je nagradu "Velebitska degenija" za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u 2023., a nagrađeni su Borka Juras Slamić, Martina Vazdar i Silvija Šeparović, Melita Vrsaljko i Goran Šafarek

Za nagrade je ove godine stigla 56 prijava u kategorijama Tisak i internet, Radio, Televizija i Fotografija. 

HTV-ova novinarka Borka Juras Slamić, koja je nagrađena u kategoriji televizija za prilog "Ukradena zemlja" u emisiji Plodovi zemlje, ukazala je na problem devastacije okoliša. Tema nije samo ekološka, nego govori i o tome koliko je pohlepa za osobnim profitom opasna po zajednički prostor u kojem živimo. 

U kategoriji radio, komunikologinja Martina Vazdar i radijska novinarka Silvija Šeparović nagrađene su za radijsku emisiju "Slušamo li more?", serijal Čuvarkuća na Yammat FM-u. U emisiji je povezan problem zaštite podmorja od antropogene buke, rad znanstvenika i umjetnička interpretacija kroz elektronsku glazbu. Doznaje se i o glazbenim albumima utemeljenim na rezultatima znanstvenog proučavanja i snimanja prirodnih koncerata kitova.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Melita Vrsaljko osvojila je Velebitsku degeniju u kategoriji tisak i internet za serijal o devastaciji Velebitskog kanala koji je objavljen na portalu Faktograf. U tri serije članaka detaljno istražuje planove za postavljanje sedam ribogojilišta kalifornijskih pastrvi u Velebitskom kanalu te pozadinu projekta, otkrivajući niz velikih nepravilnosti pogubnih za okoliš.

Nagradu za fotografiju dobio je Goran Šafarek za reportažu "Park prirode Telašćica – Raj za nautičare i ljubitelje prirode" objavljen u Meridijanima. Nagrađen je za cjelovitu fotografsku priču o Parku prirode Telašćica na Dugom otoku, a fotografije prikazuju pojedine žive organizme, čitave ekosustave te skladan suživot čovjeka i prirode. Šafarek je u stvaranju ove reportaže uspješno koristio niz fotografskih tehnika i alata fotografirajući iz zraka, pod vodom i na kopnu. 

29. travanj 2024 08:02