StoryEditorOCM

UMIJEĆE ŽIVLJENJAMedulinci su zbog turizma zaboravili na ribarske korijene, s izložbama žele povećati konzumaciju ribe

Piše OM
10. listopada 2022. - 23:00

Izložba „Vještina ribarenja – umijeće življenja” je bila postavljena u sklopu projekta „Medulin Riviera Fishermen Tales“, a u dva tjedna, posjetili su je brojni posjetitelji, koji su imali priliku putovati kroz povijest ribarstva na području općine Medulin.

„Kroz ovaj projekt želimo promovirati i baštiniti višestoljetnu ribolovnu tradiciju našeg kraja, te potaknuti mlade na bavljenje ribarstvom“, ističe Mihael Idžaković, direktor Turističke zajednice Općine Medulin.

Uz edukativne panoe koji su posjetitelje upoznali s raznolikošću i bogatstvom medulinske maritimne tradicije, na premanturskoj placi bila je izložena batana – brodica koja je simbol ribolova medulinskoga kraja, kao i tradicionalni alati za ribolov - osti, grampa, mreže, udica, vrša…

image

Medulin izložba

U projekt su osim TZO Medulin, kao nositelja projekta, uključeni i partneri – JU Kamenjak i PUČ Pomer.

Medulinska rivijera, kao jedinstvena destinacija, ima bogatu i dugogodišnju tradiciju ribarstva i kulturne baštine vezane na ribarstvo, a koja je uslijed modernih gospodarskih i društvenih trendova u određenoj mjeri zanemarena i marginalizirana, te trenutno ni na koji način nije prezentirana posjetiteljima i turistima općine Medulin.

Usto, među lokalnim stanovništvom i turistima svijest o potrebi konzumacije ribljih i ostalih proizvoda iz mora izrazito je niska, a prepoznatljivost ribljih proizvoda je nedovoljna, stoga je posljedično i niska potrošnja ribe i plodova mora per capita.

image

Medulin izložba

Upravo zato, Turistička zajednica općine Medulin osmislila je ovaj projekt i za njega ostvarila financijsku potporu od gotovo 700 tisuća kuna u okviru mjere 1.1.1. Razvoj i unapređenje objekata i drugih javnih prostora te sadržaja povezanih s ribarskom baštinom iz LRSR 2014. – 2020. FLAG-a Istarska batana.

03. svibanj 2024 13:43