StoryEditorOCM

zabranjena zakonomKrivolovac kod Molata ‘mamio‘ hobotnice modrom galicom, prijeti mu do 3 godine zatvora! ‘Riječ je o pesticidu izuzetno toksičnom za sve morske organizme!‘

Piše B. S./Zadarski.hr
8. veljače 2022. - 08:54

Dok dokumentarni film 'Hobotnica i ja' (My Octopus Teacher) o plivaču Craigu Fosteru koji je kroz prijateljstvo s hobotnicom prevladao depresiju i naučio nešto više o sebi i svijetu oko sebe, kupi brojne nagrade, 25-godišnjem ribaru sa zadarskog područja zbog 'odnosa' s hobotnicama prijeti zatvorska kazna do tri godine.

Kod otoka Molata u zadarskom akvatoriju 'mamio' ih je korištenjem modre galice, a Pomorska policija uhvatila ga je na djelu 17. siječnja kada je od njega oduzeta oprema i ulov. Modrom galicom se služio kako bi hobotnice koje većinu vremena provode u rupama izvukao iz tih "utvrda" na morskom dnu, piše Zadarski.hr.

- Modra galica zabranjena je zakonom jer trajno oštećuje podmorje. Krivolovci je koriste za lov na hobotnice jer se njezinim otapanjem oslobađaju kemikalije koje nadražuju njezina osjetila zbog čega ona izlazi iz rupa i tada je lovac pogodi ostima – pojašnjava Boris Bulić, iskusni ribolovac i autor mnogih knjiga o ribolovu.

Osim za hobotnice, brojnim toksikološkim vještačenjima utvrđeno je da je modra galica ili bakrov II sulfat pentahidrat, inače pesticid u širokoj upotrebi jednako poguban za sve morske organizme.

- Modra galica se jako dugo se otapa u vodi i izuzetno je toksična za sve morske organizme zbog toga je zakonom zabranjena. Potpuno devastira podmorje i otrov je za ribu. Osim modre galice krivolovci koriste i druga kemijska sredstva poput različitih kiselina što je jednako tako zakonom zabranjeno – pojašnjava Bulić.

Prije nekoliko godina slovenska državljanka uhvaćena je dok je u podmorju kod otoka Suska hobotnice lovila deterdžentom za pranje posuđa, a zabilježen je i lov zidarskim krečom. Zbog pretjeranog izlova legalnim i ilegalnim sredstvima hobotnica je sve manje u otočnom priobalju pa i oko otoka zadarskog i šibenskog arhipelaga gdje je bila najgušće naseljena.

Lov ribe uz pomoć kemijskih i drugih nedopuštenih sredstava spada u krivolov i podliježe sankcioniranju, sukladno Kaznenom zakonu i zakonu o morskom ribarstvu. Prema Zakonu o morskom ribarstvu Ribe i drugi morski organizmi u ribolovnom moru obnovljivi su dijelovi prirode od interesa za Republiku Hrvatsku i imaju njezinu osobitu zaštitu koja se provodi sukladno sa odredbama ovoga Zakona.

- Zadarska policija je dovršila kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela protuzakonitog lova i ribolova, a koje je provedeno u suradnji Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar s nadležnim ribarskim inspektorom Ministarstva poljoprivrede te Službe kriminalističke policije - rekli su u zadarskoj policiji.

Protiv 25-godišnjaka je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnijela kaznenu prijavu zbog protuzakonitog lova i ribolova prema članku 204. Kaznenog zakona koji propisuje da će se onaj "tko lovi divljač, ribu ili druge slatkovodne ili morske organizme na način ili sredstvima kojima se oni masovno uništavaju ili upotrebom nedopuštenih pomoćnih sredstava" kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Svojedobno je u mjestu Dinjška na otoku Pagu policija uhvatila i 46- godišnjaka kojem su u automobilu pronađene kante sa oko 18 kilograma hobotnice i plastične boce sa modrom galicom.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je hobotnice upotrebom modre galice izlovio u moru kraj Paškog mosta, te je protiv njega podnesena kaznena prijava.

19. travanj 2024 00:06