StoryEditorOCM

skok prihodaMaersk podigao procjenu globalne potražnje za prijevozom tereta i upozorio: Ovakva situacija dovodi do uskih grla u lancu opskrbe i manjka kontejnera

27. travnja 2021. - 11:57

Danska logistička tvrtka A.P. Moller Maersk izvijestila je u utorak o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju i podigla procjenu globalne potražnje za prijevozom tereta, upozorivši na uska grla u nabavnim lancima i nestašicu kontejnera.

U prva tri ovogodišnja mjeseca obujam prevezenog tereta u Maerskovom odjelu Ocean porastao je 5,7 posto, uz skok prosječnih vozarina za 35 posto. 

Preliminarni prihod iznosio je u prvom tromjesečju 12,4 milijarde dolara, što znači da je poskočio 30 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju Maerskovi podaci.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je četiri milijarde dolara i gotovo je tri puta veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) poskočila je na 3,1 milijardu dolara, s 552 milijuna dolara u istom prošlogodišnjem razdoblju.

"Glavni je razlog kontinuirano dobrih rezultata još uvijek iznimna situacija na tržištu, s rastućom potražnjom koja dovodi do uskih grla u lancu opskrbe i manjka kontejnera“, tumači Maersk.

Kompanija je podigla procjenu ovogodišnje EBITDA s 8,5 do 10 milijardi na 13 do 15 milijardi dolara.

Procjena dobiti prije kamata i poreza podignuta je na devet do 11 milijardi dolara, s 3,2 do 6,3 milijarde.

Danska kompanija očekuje da će se iznimno stanje na tržištu protegnuti do četvrtog tromjesečja, povisivši procjenu rasta globalne potražnje za prijevozom tereta s tri do pet na pet do sedam posto, uglavnom zahvaljujući kineskom i američkom izvozu.

Kompanija će kompletno poslovno izvješće za prvo tromjesečje objaviti 5. svibnja.

03. listopad 2023 00:08