StoryEditorOCM

prijetnja s antarktike‘Ledenjak sudnjeg dana‘ tek se ‘noktima‘ drži za veću ledenu ploču. Otopi li se, brzopotezno će dići razinu mora za čak dva metra

Piše PSD
8. rujna 2022. - 07:42

 Antarktičko ledeno tijelo nazvano ‘‘Ledenjak sudnjeg dana‘‘ moglo bi se otopiti daleko brže nego što se ranije očekivalo i tek se "noktima" drži za veću ledenu ploču da ne otpluta – nalazi američko znanstveno istraživanje koje prenosi Business Insider.

Odvoji li se od Antarktika i otopi, glečer Thwaites, veličine Floride, mogao bi podići razinu mora čak za dva metra, upozoravaju klimatolozi. Razlog leži i u činjenici da djeluje kao tampon-zona između mora koje se zagrijava i puno veće ledene mase Zapadnog Antarktika.

Znanstvenici su do najnovijih podataka došli koristeći podvodne dronove za mapiranje morskog dna ispod ledenjaka. Grebeni koje su mapirali su "poput otiska stopala" koji pokazuje gdje je nekad bilo podnožje ledenjaka.

Ti tragovi, doduše, pokazuju i da se u određenom trenutku u posljednjih 200 godina Thwaites smanjivao dvostruko brže nego što je primijećeno posljednjih godina, što govori da ni klima ni globalno zagrijavanje ne teku uvijek pravocrtno.

Prema riječima geofizičara mora dr. Roberta Lartera, najveće promjene u malim vremenskim razdobljima u budućnosti može se očekivati kad se ledenjak povuče iza plitkog grebena u svojem koritu. Thwaitesova brzina topljenja prethodno je bila mapirana pomoću satelitskih slika.

Prije dvije godine studija tih slika je prva otkrila da se Thwaites i njegov susjedni ledenjak Pine Island raspadaju brže nego što se računa.

image

Ledenjak je tik uz Amudsenovo more

Nasa/Afp
19. travanj 2024 05:19