Europski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je da se s hrvatskog tržišta povlači svježa skuša porijeklom iz Španjolske zbog sumnje da je zaražena nametnikom vrste anisakis spp..
Anisakis spp. pronađen je u skuši koja je distribuirana u Hrvatsku, Austriju, Srbiju, Slovačku i Sloveniju, a obavijest se odnosi i na Italiju.
Nametnik je otkriven upravo u Hrvatskoj, a nakon dojave riba je povučena s tržišta.
Science Direct navodi da se ljudi mogu zaraziti konzumacijom sirove, dimljene, marinirane ili nedovoljno kuhane ribe i lignji u kojima se nalazi ovaj nametnik. Diljem svijeta sve se više priznaje da je zoonoza koju prenose ribe, poznata kao anisakijaza, važna bolest koja se javlja kod ljudi.
Znakovi i simptomi anisakijaze su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, nadutost u trbuhu, proljev, krv i sluz u stolici i blaga groznica. Također se mogu javiti alergijske reakcije s osipom i svrbežom, a rijetko i anafilaksija.
Ovo oboljenje, o kojemu se u Hrvatskoj vrlo malo zna, najčešće se pojavljuje u Španjolskoj, Italiji, Japanu..., zemljama u kojima se jede puno sirove i nedovoljno marinirane ribe - sushi, carpaccio...
- Ličinka Anisakis spp. sposobna je prodrijeti kroz sluznicu želuca i crijeva te svojim prisustvom izazvati patološke učinke. Uz ulceracije na sluznici moguća je perforacija crijeva, kao i jaka alergijska reakcija - kazao je prof. dr. Boris Lukšić za Slobodnu Dalmaciju.
Simptomi obično nastaju sat do dva, a najkasnije 48 sati nakon konzumiranja inficirane hrane, i traju od dva do sedam dana. Zbog nespecifičnih simptoma, ova bolest je često neprepoznata te je u više od 60 posto slučajeva dijagnosticirana kao upala slijepog crijeva, akutni abdomen, rak želuca ili Crohnova bolest.