StoryEditorOCM

slani klinProdor mora u deltu Neretve: kod Čapljine nađena modropjega raža, na području Metkovića sve češće se love lignje i hobotnice

Piše OM
28. prosinca 2021. - 14:05

Neki organizmi prilagođeni su za život u uvjetima promjenjive slanosti mora (eurihalini organizmi). Tako npr. obilaskom slapa Skradinski buk možemo vidjeti morske ribe poput cipla, lubina i orade.

Postoje i organizmi koji takve promjene slanosti ne mogu tolerirati (stenohalini organizmi). Nije za očekivati da će se modropjega raža – Raja miraletus (na slici) pojaviti u uvjetima vrlo niske slanosti, no nama je poznat njezin nalaz u blizini Čapljine, duboko u delti Neretve, objavio je Institut za oceanografiju i ribarstvo na svojoj Facebook stranici.

Sve izražajniji dotok morske vode (što zovemo slani klin) u deltu nikako ne može imati pozitivan utjecaj na tamošnje, zaštićene slatkovodne ekosustave.

Osim raže, poznavatelji ribolova iz tog područja već neko vrijeme znaju da se na području Metkovića sve češće znaju uloviti lignja i hobotnica, ali i mnoge druge vrste organizama koje tu nisu uobičajene.

Pojavu tih morskih vrsta i moguće uzroke njihovog sve češćeg prodora u deltu opisali smo u radu koji je izašao u novom broju našeg časopisa Acta Adriatica.

Molimo vas da nam dojavite svaki neobični nalaz morskih organizama na tom području, ističu u Institutu.

Poveznica na rad u PDF-u:

https://acta.izor.hr/ojs/index.php/acta/article/view/343

20. travanj 2024 06:13