StoryEditorOCM

vruće pitanje‘Kad to dobiješ u Kaštelima, to ti je poput dobitka na Lotu!‘; Doznali smo ključne odgovore na pitanja o kojima Kaštelani naveliko bruje ovih dana

Piše PSD.
14. listopada 2022. - 15:00

Osim vijećnika, dodjela vezova zadnje je vrijeme top tema u Kaštelima. Kako i ne bi bila kad se na njih u Kaštelima čeka i po 20 godina. U narodu se kaže, kad u Kaštelima dobiješ legalan i siguran vez - to ti je poput dobitka na Lotu.

A kako bismo iz prve ruke doznali u kojoj je fazi priča oko podjele vezova, kontaktirali smo Domagoja Maroevića, prvog čovjeka Županijske lučke uprave, koja je u najvećem financijskom omjeru platila izgradnju luke, bila investitor ovog više od 50 milijuna kuna vrijednog projekta.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

O ovome već danima priča ‘pola Kaštela‘, oko vruće teme planulo i na Gradskom vijeću: ‘Koji je točan broj? Čujem da su već dodijeljeni‘; ‘Ma tko ih je podijelio?! Ludosti!‘

Na naš upit odmah na prvu - hoće li prilikom dodjele vezova biti ikakvih pogodovanja i je li točno da se već zna tko će ih dobiti, Maroević nam odgovara:
- Nema govora ni o kakvom pogodovanju i vezovi nisu podijeljeni, to su čiste izmišljotine i političke insinuacije.

Dakle, na natječaj nam je stiglo oko 700 prijava građana od kojih dobar dio njih nema osnovne uvjete za dodjelu veza, jer nemaju u vlasništvu brod, a tako ni nikakvu dokumentaciju. Takvi se predmeti uopće neće razmatrati.

image
Duje Klarić/Cropix
Od ispravnih prijava koje smo dobili, za 39 vezova se zna tko će ih dobiti jer je riječ o ljudima koji su tu i prije izgradnje luke imali svoje vezove. To je potpuno ispravno da se tim ljudima daju vezovi - pojašnjava nam Maroević i dodaje da će se idući tjedan održati sastanak komisije za dodjelu, na kojem će se odrediti definitivan način pri odabiru za ostalih oko 120 vezova.

Prioritet će imati građani Kaštela, ali bez obzira jesu li iz Kaštel Starog, Novog ili Gomilice. Dakle, građani svih Kaštela, kaže Maroević.

Ako prema zacrtanim kriterijima budemo imali više od 120 prijavljenih s ispunjenim uvjetima, iznaći će se način da vezove dodijelimo pošteno, a ne preko nikakve veze - kaže Maroević.

Hoće li to biti ždrijeb i izvlačenje ili neki drugi način, to ćemo vidjeti, no jedno je sigurno, bit će pošteno i transparentno - kazao je Maroević i potvrdio nam da je u luci jučer obavljen tehnički pregled, a kroz koji dan bi trebala biti izdana uporabna dozvola.

Na naš upit kada će brodice dobiti svoja mjesta u novoj luci, Maroević nam je kazao kako vjeruje da će to biti u periodu od idućih mjesec dana.

Prepoznajete li ove vizure? Projekt je trajao dvije i pol godine, vrijedan je 50-ak milijuna kuna, ovako izgleda nova obala u Kaštelima! Čeka se fešta, a onda utrka za vezove...

 

20. travanj 2024 10:24