StoryEditorOCM

dobar bukingJedra nautičkog turizma polako se pune optimizmom: ‘Ovdje su zaista savršeni uvjeti, ovo je raj‘

Piše OM
3. lipnja 2021. - 12:44

Jedra nautičkog turizma polako se pune optimizmom. Buking čarterske flote na otoku Murteru iznad je očekivanja, a povećan je i tranzit te dolazak inozemnih gostiju koji svoja plovila imaju na stalnom vezu, javlja HRT

Još od davne 1963. Hrvatska je utočište za odmor umirovljenom talijanskom kirurgu. Lani prvi put nije doplovio, zbog pandemije. I kaže - jedva je dočekao povratak u Betinu!

- Savršeni su ovdje uvjeti za jedrenje: uvijek ima vjetra, užitak je ploviti između otoka, odavde se brzo stigne do Kornata. Ovo je doista raj za jedriličare, kaže Giorgio Maisano.

Stigli su i britanski gosti, iako im je nakon Brexita dolazak znatno kompliciraniji.

- Mnogo je birokracije. Ali na kraju treba samo sve te formulare pažljivo i ispravno popuniti, kaže Robert Withers.

Svibanjska nautička vreva odagnala je sjećanje na turobne lanjske predsezonske prizore. Boris Ninić, direktor Marine Betina, očekuje jako dobru sezonu.

- Mi sad, u ovome trenutku, imamo preko 25 posto veći broj plovila na godišnjem vezu u marini nego prošle godine. S tim da su u najavi dolasci jedne agencije iz Nizozemske, s preko 200 nautičara, kaže Ninić.

image
Boris Ninić, direktor Marine Betina
Tom Dubravec/Arhiv/Cropix

Živo je i u susjednoj murterskoj marini i njihovoj čarterskoj floti. Življe nego li se itko usudio prognozirati! No ima i - ali!

- Dosta rezervacija koje sada odrađujemo su u stvari prenesene rezervacije i preuzete obveze iz prošle godine. Iako ima i novih rezervacija, kaže Živko Šikić, čarter-menadžer u marini Hramina, Murter.

Nautičari koji isplovljavaju s otoka Murtera, gotovo da imaju ugravirani kurs - pravac Kornati! Vrata su s prvim danima svibnja napokon otvorili i poznati kornatski gastromamci.

- I mislim da je i njima već sve to skupa došlo na vrh glave i jedva čekaju da se mogu opustiti, uživati u tim svojim brodovima koje imaju i doći kod nas što prije, kaže Danijel Ježina, vlasnik konobe na otoku Levrnaka u NP-u Kornati.

No svi su, ipak, na oprezu. Kako se ne bi ponovio lanjski epidemiološki sunovrat i naprasni završetak turističke sezone - već u kolovozu, piše HRT.

18. travanj 2024 03:53