StoryEditorOCM

jačanje floteJadroplovu stiže još jedan tanker za prijevoz ukapljenog naftnog plina, vrijednost broda je 27,6 milijuna dolara

Piše M. I.
2. ožujka 2023. - 08:15

Splitski brodar Jadroplov objavio je na svojim stranicama kako je sklopio ugovor sa švicarskom tvrtkom Global One Energy o kupnji još jednog broda za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG).

Novi Jadroplovov brod gradi se u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding, a trebao bi biti završen i isporučen ovih dana.

Temeljem procjene nevisnog certificiranog procjenitelja VesselsValue, vrijednost broda iznosi 27,6 milijuna dolara. Dogovorena kupoprodajna cijena iznosi 23,5 milijuna dolara, s uključenim svim dodatnim troškovima, navode iz kompanije.

Podsjetimo, Jadroplov je 24. listopada 2022. u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding preuzeo novi brod, tanker za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG) pod imenom "Marko Marulić". Time je floti splitskog brodara od pet brodova, uglavnom za prijevoz rasutih tereta, ukupne nosivosti 242.727 dwt, pridodan još jedan brod, prvi za prijevoz ukapljenog plina.

Brod će nositi hrvatsku zastavu. Kao i blizanac mu "Marko Marulic", koji je preuzet koncem listopada, također u japanskom brodogradilištu "Sasaki Shipbuilding Company". Prema sadašnjim planovima, "Vis" će ploviti širom Dalekog istoka, Crvenim morem, afričkom zapadnom obalom i Perzijskim zaljevom.

Kao i kod "Marulića": kapacitet tankera je 7500 kubika stlačenog plina, dug je 116,8 i širok 19 metara. Glavni stroj "Hitachi – Man B&W", snage 3000 kilovata, davat će mu prosječnu brzinu od 13 čvorova. Imat će klasu "Bureaua Veritas". Riječ je o tehnološki vrlo naprednom brodu s vrlo visokom učinkovitošću potrošnje goriva.

19. travanj 2024 20:20