StoryEditorOCM

prekid procesaJadroplov odbio sve ponude za dokapitalizaciju i odustao od gradnje brodova za rasuti teret u Kini, Ivanušec umjesto Prnjaka u Nadzornom odboru

Piše Hina, OM
30. rujna 2021. - 13:38

Uprava splitskog Jadroplova izvijestila je u četvrtak da je odbila sve ponude za upis dionica, primljene prema Javnom pozivu za dokapitalizaciju i upis novih dionica od 15. srpnja ove godine, te da je dokapitalizacija time prekinuta.

Podnositeljima će se, navodi se, poslati obavijest o odbijanju ponude, a obustavlja se i postupak dokapitalizacije i upisa novih dionicama prema uvjetima iz Javnog poziva za dokapitalizaciju i upis novih dionica od 15. srpnja 2021. godine.

U obrazloženju odluke stoji kako je odlukom glavne skupštine Jadroplova od 11. studenoga 2019., Uprava Jadroplova ovlaštena povećati temeljni kapital tvrtke izdavanjem novih dionica do iznosa od 40,9 milijuna kuna.

Uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora Uprava je 15. srpnja 2021.donijela odluku o raspisivanju javnog poziva za dokapitalizaciju i upis novih dionica i to novih 2.000.000, nominalne vrijednosti 10 kuna.

Uprava je izvijestila 12 podnositelja o prihvatu ponuda za upis dionica pri čemu je poslala protuponudu/zahtjev za usklađenjem ponuda jedanaestorici podnositelja. Prihvat protuponude, odnosno usklađenu ponudu Jadroplov je primio od osam ponuditelja.

Prema propozicijama javnog poziva, prihvat protuponude, odnosno usklađivanje s protuponudom predstavlja novu ponudu koja zamjenjuje onu izvornu, a o eventualnom prihvatu nove ponude mora se donijeti nova odluka. 

Jadroplov je, ističe se, odlučio odbiti sve primljene ponude. Pored toga, Uprava Jadroplova je utvrdila da je Nadzorni odbor povukao ranije danu suglasnost za dokapitalizaciju i upis novih dionica. Tako su, ističe se, prestale postojati zakonske i statutom društva određene pretpostavke za provođenje daljnjih radnji u postupku po javnom pozivu, napose za donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju novih dionica.  

Ugovor o gradnji brodova

Jadroplov je u srijedu obavijestio Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga i Zagrebačku burzu u vezi ugovora o gradnji brodova:

"Pozivom na obavijest od 19. kolovoza 2021. godine i sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala obavještavamo da ugovor o gradnji dva broda za rasuti teret nosivosti 63.000 DWT plus jedan opcionalno, nije stupio na snagu i nije proizveo nikakve pravne učinke. Iz ovog osnova neće nastati nikakva investicija niti će za Društvo nastati nikakva obveza", stoji u prvom dopisu Jadroplova.

Podsjetimo, krajem kolovoza objavili smo vijest da je Jadroplov u jeku priče o dokapitalizaciji objavio da je potpisao ugovor o gradnji novih brodova za rasuti teret u Kini.

Promjene u Nadzornom odboru

Jadroplov je u srijedu poslao još jednu obavijest Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga i Zagrebačkoj burzi:

"Sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala obavještavamo da je Nadzorni odbor Jadroplova, temeljem odluke Centra za restrukturiranje i prodaju od 28. rujna 2021. godine, na sjednici održanoj 29. rujna 2021. godine donio odluku o opozivu Siniše Prnjaka kao člana Nadzornog odbora i imenovanju Dražena Ivanušeca za člana Nadzornog odbora. Također, na istoj sjednici za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Dražen Ivanušec, a za zamjenika Tin Konjevod", stoji u drugom dopisu Jadroplova.

19. travanj 2024 17:17