StoryEditorOCM

ObljetnicaJadrolinija u Zadru proslavila 75 godina postojanja. Spominjao se i legendarni Ante Mrvica te njegove riječi: ‘Putnik je zakon. I amen‘

Piše M.I.
6. prosinca 2022. - 11:45

Svečanom akademijom i prikazivanjem dokumentarnog filma "Linija života" u Zadru je, na brodu Marko Polo, proslavljena 75. godišnjica osnutka Jadrolinije, nacionalnog obalnog linijskog putničkog brodara, javlja Zadarski list.

Jadrolinija, kako je istaknuto, od samih svojih početaka, od osnutka, 1947. godine, ima nezamjenjivu ulogu u životu stanovnika brojnih hrvatskih otoka kao i primorskih gradova, na što se u svom pozdravnom govoru osvrnuo i predsjednik Uprave David Sopta, naglasivši kako povijest Jadrolinije zapravo seže daleko dalje u prošlost, još u 19 stoljeće, kada su prvi parobrodi hrvatskih brodara počeli ploviti na linijama duž obale, a Jadrolinija je tu tradiciju nastavila i unaprijedila postavši brodarska kompanija kojoj već tri četvrtine stoljeća vjeruju putnici i otočani za koje ona nerijetko život znači.

– Naša je bijela flota plava magistrala koja svakodnevno otočane dovozi na posao, omogućava im pristup obrazovanju, liječničkoj skrbi, sportskim i kulturnim događajima i svemu onom što nedostaje na otocima. Ona je brza cesta i autocesta kojom gosti iz cijelog svijeta dolaze vidjeti i uživati u ljepotama, tradiciji i duhu naše Domovine.

image
Jure Mišković/Cropix

Ova godina nakon stresnih pandemijskih godina bilježi povratak na brojke iz rekordne 2019. godine, usprkos globalnoj energetskoj krizi i drastičnom rastu cijena energenata. To znači da ćemo kraj godine dočekati s više od 12 milijuna putnika i više od tri milijuna vozila. Sve navedeno s punim pravom Jadroliniju pozicionira u društvo najvećih svjetskih brodarskih kompanija u obalnom linijskom prijevozu - kazao je prisjetivši se legendarnog Ante Mrvice koji je kazao “Putnik je zakon. I amen”.

Jadroliniji se tijekom zadnjih nekoliko godina pridružilo pet brodova, dok se sljedeće godine se očekuje nabavka novih brodova.

20. travanj 2024 02:10