StoryEditorOCM

linija 634Jadrolinija traži rješenje za gužve i prometni kolaps: Orebić i Dominče uz trajekt ‘Mljet‘ povezivat će i ‘Kijevo‘

Piše Dora Lozica/DV
4. kolovoza 2022. - 09:12

Zbog velikih gužvi i prometnog kolapsa u Korčuli i Orebiću, Jadrolinija traži rješenje za državnu trajektnu liniju 634 Dominče - Orebić, piše Dubrovački vjesnik. Nakon što su doveli veći trajekt Mljet, u utorak navečer su poslali još jedan manji, Kijevo.

Prošli vikend stanovnicima otoka Korčule i poluotoka Pelješca donio je nezapamćene gužve i prometni kolaps. Što zbog otvaranja Pelješkog mosta koji je omogućio neprekidnu dinamiku prometa, što zbog vrhunca za sad izvrsne turističke sezone, što zbog razvikanog veloluškog koncerta Trag u beskraju u čast Oliveru Dragojeviću na kojem je, kažu, bilo gotovo 20 tisuća ljudi, redovi automobila za trajektnu liniju 634 Dominče - Orebić stvorili su prometni kolaps i na otoku i na poluotoku.

Jadrolinija je odlučila doskočiti problemu pa je napravila logičnu rošadu koja bi trebala ublažiti prometne gužve. Budući da je Pelješki most prilično rasteretio trajektnu liniju Trpanj - Ploče, trajket Mljet odlučili su iz te linije presiliti u Pelješki kanali, a Sv. Krševana poslati za Ploče.

"Trajekt Mljet raspolaže kapacitetom 616 putnika i 145 osobnih vozila, a trajekt Sv. Krševan kapacitetom za 600 putnika te 100 osobnih vozila", objasnili su iz Jadrolinije.

Međutim, oni koji dobro poznaju okolnosti na trajektnim pristaništima na Dominču i u Orebiću izrazili su sumnje na ovu odluku. Iako Mljet može ukrcati čak 45 vozila više, treba mu i više vremena za ukrcaj što znači da će biti promjena u voznom redu, odnosno da neće stići voziti sve predviđene linije.

S tim zapravo otočani ne bi dobili ništa, veći trajekt će ukrcati više vozila, ali će voziti manje linija.

Osim toga, Mljet je dvadesetak metara duži od Sv. Krševana, a Jadrolinijini kapetani navodno znaju koliko je teško pristati u Orebiću kad je jak kurenat ili smotati na Dominču. Idealno su rješenje, kažu, dva trajekta poput Sv. Krševana koja bi vozila naizmjenice.

Ipak, Jadrolinija je predvidila i taj problem pa je na liniji 634 počeo voziti mali trajekt Kijevo.

"S dva broda na liniji Orebić - Dominče dodatno ćemo ubrzati protok vozila što je sada iznimno bitno s obzirom na pojačani intenzitet prometa na toj liniji nakon otvaranja Pelješkog mosta. Sukladno mogućnostima lučke infrastrukture i poštujući sve sigurnosne standarde, radi se o trajektu Kijevo kapaciteta 36 vozila i 150 putnika", objasnili su iz Jadrolinije.

Prilično mali kapacitet trebao bi za sad popuniti noćne pruge, kako neslužbeno doznajemo, a koliko će ova kombinacija biti učinkovita vidjet ćemo tijekom narednih dana. Možemo reći kako su sljedeća dva tjedna ključna.

25. travanj 2024 12:35