StoryEditorOCM

sporne milijardeIran pustio južnokorejski tanker i njegovog kapetana, tri mjeseca nakon što su zaplijenjeni zbog navodnog onečišćenja naftom

9. travnja 2021. - 09:44

Iran je pustio južnokorejski tanker i njegovog kapetana, otprilike tri mjeseca nakon što su zaplijenjeni zbog navodnog onečišćenja naftom, priopćilo je u petak južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Brod je sa svojim kapetanom i još 12 članova posade napustio iransku luku oko 6 sati ujutro prema iranskom vremenu, priopćilo je ministarstvo.

Članovi posade pušteni su ranije, ali su ostali na brodu radi održavanja broda. Ministarstvo je priopćilo da su kapetan i članovi posade dobro.

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila je brod Hankuk Chemi i njegovih 20 članova posade u iranskim teritorijalnim vodama 4. siječnja, tvrdeći da je brod kršio ekološka pravila. 

No, spekulira se da je zapljena mjera odmazde Teherana zbog, kako smatra, nedostatka napora Seula da oslobodi oko sedam milijardi američkih dolara koje mu pripadaju, a koje se nalaze u južnokorejskim bankama zbog američkih sankcija.

Iran je rekao da je zapljena isključivo tehničko pitanje koje se treba riješiti u skladu sa sudskim postupcima. Puštanje se dogodilo usred nagađanja da su Seul i Teheran možda postigli napredak u rješavanju problema zaključanih sredstava.

Te dvije zemlje vodile su konzultacije oko rješavanja pitanja zamrznutog novca, uključujući upotrebu švicarskog humanitarnog trgovinskog aranžmana, kojeg podržava SAD, kako bi se olakšao izvoz humanitarne robe u Iran. 

Od veljače, kapetan i nekoliko članova posade ostali su na brodu nakon što su iranske vlasti objavile da će osloboditi sve mornare, osim kapetana radi upravljanja brodom. 

19. travanj 2024 20:24