StoryEditorOCM

potraga se nastavljaInstitut za oceanografiju i ribarstvo: Stigao nam je prvi primjerak morske pastrve! Ovakva forma poznata je na Atlantiku, ali u Mediteranu nikada nije službeno potvrđena

Piše OM
7. travnja 2022. - 13:09

Stigao nam je primjerak morske pastrve (Salmo trutta), prvi takav od kad smo krajem siječnja uputili poziv da nam dojavite susrete s ovom ribom.

Ovim putem želimo zahvaliti ribolovcu Igoru Trdiću koji ju je ulovio u blizini Opatije i ustupio nam jedinku za daljnju obradu, objavio je Institut za oceanografiju i ribarstvo na svojoj Facebook stranici.

- Nas zanima porijeklo morskih pastrva u hrvatskim morskim vodama. U rijekama jadranskog sliva postoje autohtone jedinke, ali i pastrve uvezene iz rijeka atlantskog sliva i dunavskih pritoka, te one uzgojne.

Za razliku od potočne pastrve (Salmo trutta) koja cijeli život provede u slatkoj vodi, forma koju zovemo „morska pastrva“ dio života provede u morskoj vodi. Takva forma poznata je na Atlantiku dok u Mediteranu nikada nije službeno potvrđena.

Još 1885. godine naš slavni ihtiolog Juraj Kolombatović nazvao je ovu vrstu jadranska pastrva (Trutta adriatica). Od tada znamo da se pastrva zna pojaviti na cijeloj našoj obali, ali vrlo rijetko, naime nemoguće je ciljano otići na neku lokaciju za pronaći pastrvu u moru.

Naša potraga se nastavlja i dalje, molimo vas da nalaze ove ribe dojavite preko emaila tutman@izor.hr, ili preko facebook ili instagram profila.

Osim fotografije primjerka ono što će nam trebati je komadić peraje za molekularnu analizu. Taj komadić moguće je držati u zamrzivaču nekoliko tjedana prije nego ga uzmemo za obradu - ističu u Institutu.

26. travanj 2024 00:22