StoryEditorOCM

sofisticirani instrumentInstitut za oceanografiju i ribarstvo dobio vrijednu sondu za mjerenje vertikalne strukture temperature, saliniteta i otopljenog kisika

Piše OM
21. travnja 2022. - 15:21

U sklopu RESPONSe projecta, financiranog programom prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. kupljena je vrijedna višeparametarska CTD sonda koja će značajno poboljšati instrumentaciju u Laboratoriju za fiziku mora, objavio je Institut za oceanografiju i ribarstvo na svojoj Facebook stranici.

- Ovim sofisticiranim instrumentom mjeri se vertikalna struktura temperature i saliniteta morske vode te otopljenog kisika, „in situ“, spuštanjem s broda na poziciji oceanografske postaje.

Ovim nastavljamo dugogodišnji niz visoko preciznih mjerenja temperature i saliniteta, čija su klasična mjerenja u Jadranu počela pedesetih godina 20. stoljeća, i kontinuirano se do danas obavljaju. U eri klimatskih promjena i okolišnih ekstrema, točnost i preciznost mjerenja uvjet je za dobivanje bolje slike morskog ekosustavnog režima.

Sonda pruža visoku točnost te razlučivost, pouzdanost i jednostavnost mjerenja za širok raspon znanstvenih istraživanja, monitoringa i inženjerskih zahvata. Moguće ju je spustiti do 2000 m dubine, čime će se moći doprijeti i do najdubljih dijelova Jadrana.

Zbog specifičnosti mjerenja geofizičkih značajki okoliša, mjerni oceanografski instrumenti iznimno su visoke točnosti i preciznosti koji „zaranjanjem u uzorak“ (a ne njegovim izoliranjem), uz fizikalne parametre, najčešće mjere i kemijske, a ponekad i neke biološke, što ovisi o složenosti mjernog instrumenta i ugrađenim senzorima.

Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća klasična mjerenja Niskinovim crpcima na standardnim oceanografskim dubinama zamijenjena su sofisticiranim metodama mjerenja temperature i saliniteta. Nabavljene su CTD sonde, što je omogućilo uvid u cijelu vertikalnu strukturu vodenog stupca.

Laboratorij za fiziku mora našeg Instituta zahvaljuje se Državnom hidrometeorološkom zavodu koji je sudjelovao u realizaciji ovoga projekta - kažu u Institutu.

20. travanj 2024 15:16