StoryEditor

naporan ritamImaju li članovi posade kruzera uopće vremena za sebe? ‘Samo se želiš odmoriti i da te nitko ništa ne pita‘

Piše OM
3. kolovoza 2021. - 15:27

Članove posade na kruzerima najčešće možemo susresti u njihovom najboljem izdanju – od urednih uniformi do pristojnog ponašanja i širokih osmjeha. No, koliko njihova reprezentativnost ovisi o kvalitetnom balansu između posla i slobodnog vremena? Intervjue s nekima od njih donosi Cruise Industry News.

Članovi posade na kruzerima često rade velik broj sati u komadu, a kada i stignu uhvatiti nešto vremena za sebe, najčešće ga iskoriste družeći se međusobno i koristeći sadržaje dostupne na samom brodu.

Neki od članova posade podijelili su kako provode svoje slobodno vrijeme – kad i ako uopće uspiju imati vremena za sebe:

„Van posla, aktivnosti su jako ograničene posljednjih nekoliko mjeseci. U nekoliko navrata, teretane i košarkaški tereni bili su zatvoreni za sve aktivnosti. Teretana za članove posade sada je otvorena, ali limitiranog kapaciteta, dok je teretana za putnike zatvorena zbog održavanja dok se gosti ne ukrcaju.“

„Košarkaški tereni također imaju ograničenja kapaciteta te su zabranjeni svi sportovi koji zahtijevaju fizički kontakt – poput nogometa i košarke. Tereni se koriste samo za individualne treninge,“ kaže jedan sudionik intervjua, prenosi Pomorac.hr.

Jedan član posade kaže da uopće nema slobodnih dana u svom tromjesečnom ugovoru:

„Otkad je uvedena karantena, ugovori su produženi za još dva tjedna: sedam dana samoizolacije na početku i sedam dana po isteku ugovora.“

Časnik palube, koji je također intervjuiran, radi u smjenama po četiri sata, s osam sati pauze. Iako se čini da je to sasvim dovoljno vremena, kaže da zbog lošeg rasporeda spavanja u konačnici i nema dovoljno vremena za sebe.

Čak četiri mjeseca u komadu radi svih sedam dana tjedno, sa samo dva mjeseca pauze, koja provede kući s obitelji.

„Volim pogledati poneku seriju ili se družiti s ostalim članovima posade dok sam na brodu. Ipak u konačnici više vremena provedem na brodu nego kući, pa je zbog toga jako teško balansirati privatni i poslovni život,“ kaže časnik.

I drugi članovi posade dijele sličnu priču.

„Većinu vremena samo želiš odmoriti i da te nitko ništa ne pita,“ kaže jedan od sudionika intervjua.

„Kad stigneš na brod, znaš da ćeš u narednih šest mjeseci raditi kao nikad dosad… Naravno, imaš vremena otići na neku zabavu s kolegama do bara, ali ono što čini nas pomorce izuzetnima je to što možemo odraditi smjene od deset sati sa samo četiri sata sna,“ dodaje član posade.

20. siječanj 2022 11:12