StoryEditorOCM

valorizacija baštineHvarska luka, koja se kao pomorska luka koristi već tisućama godina, konačno će biti arheološki istražena

Piše OM
13. svibnja 2021. - 11:10

Gradu Hvaru je iz dijela sredstava županijskog proračuna odobreno 20.000 kuna za projekt “Podmorsko istraživanje hvarske luke”, a prva faza počet će tijekom ove godine, javlja Glas otoka.

Luka grada Hvara, koja se kao pomorska luka koristi više tisuća godina nikad nije arheološki istraživana te će se ovim projektom provesti sustavno istraživanje neistraženog podvodnog arheološkog lokaliteta i njegova prezentacija javnosti i turistima.

Grad Hvar kao naselje arheološkim je nalazima potvrđeno još od vremena prapovijesti. Svoj uspon doživljava u vremenu antike te posebno za vrijeme mletačke vlasti kada postaje glavno zimovalište mletačke lake mornarice, a zbog svog važnog položaja postaje jedna od najvažnijih luka na transjadranskim pomorskim putovima.

Rezultati ovoga istraživanja pomoći će valorizaciji i dodatnoj promocije bogate pomorske baštine grada i otoka Hvara, piše Glas otoka.

20. travanj 2024 18:20