StoryEditorOCM

šuška seHoće li se na Amorelli, Isabelli ili Gabrielli vijoriti hrvatska zastava? Evo što kažu iz Jadrolinije

Piše M.I.
20. veljače 2023. - 14:33

U bojama Jadrolinije mogle bi se naći Amorella, Isabella ili pak Gabriella, nekadašnji ponos splitskog škvera, neprovjerena je informacija koja kola pomorskim krugovima.

Poznato je više manje svima da je riječ o čuvenim brodovima za kružna putovanja od kojih je prvi od četiri (uz M/S Crown Seaways), Amorella isporučen finskom naručitelju 1988. godine.

- Jadrolinija konstantno prati situaciju na tržištu rabljenih brodova pa tako i brodove koji su namijenjeni plovidbi na međunarodnim linijama Jadrolinije - kratko su nam kazali iz riječke Jadrolinije ne želeći ići u detalje na naš upit.

No, činjenica je da je ovaj brodar posljednjih deset godina nabavljao nove brodove, a plan mu je bio obnoviti flotu do 2027. godine i nabaviti do tada 26 novih brodova, pri čemu je naglasak na brodovima većeg kapaciteta.

Na nedavno održanoj proslavi obljetnice 75 godina Jadrolinije, direktor Jadrolinije, najavio je kupnju polovnog broda koji bi imao veće kapacitete te bi održavao liniju iz Splita i Zadra za Anconu, što bi državnom brodaru omogućilo veće prihode. također, Jadrolinija je od studenog prošle godine do ožujka ove godine dala rok za prodaju broda Dubrovnik po početnoj cijeni od 2,85 milijuna eura te su stoga ukinuli međunarodnu liniju Dubrovnik - Bari.

Svakako, novi brodovi su potrebni za obnovu flote i održavanje linija, a je li riječ o Amorelli ili možda pak sestrinskim brodovima Isabelli ili Gabrielli, ostaje za vidjeti. Bilo bi lijepo kada bi ti brodovi plovili pod hrvatskom zastavom.

M/S Amorella je ro-ro, putnički brod izgrađen je u Brodosplitu, u Brodogradilištu specijalnih objekata. Od kolovoza prošle godine plovi pri Corsica Ferries-u kao Mega Victoria.

Broj je bio ponos grada kad je porinut. Brod može primiti skoro dvije tisuće putnika i četiristo vozila, što je bio vrhunac u ono vrijeme.

Amorella je bila dio flote brodova za prijevoz osoba i vozila za baltičke kompanije Viking Line i Sealink, koje je američki pomorski časopis Maritime Reporter and Engineering News nagradio nazivom brod godine (Ship of the Year) - Amorellu za 1988., Isabellu za 1989., a tim povodom izdana je i poštanska marka.

Isabella danas pak plovi pod zastavom Latvije., Gabriella pod finskom, a Crown Seaways pod danskom.

image

Maketa Amorelle

Joško Ponoš/Cropix
20. travanj 2024 07:51