StoryEditorOCM

grobari planeta‘Black Trail‘ nudi drukčiji pogled na brodarsku industriju. Pogledajte cijeli dokumentarac

Piše OM
11. lipnja 2021. - 15:02

Novi dokumentarni film "Black trail" (Crni trag) nudi vrlo kritičan pogled na utjecaj pomorske industrije na okoliš, sektor gospodarstva za koji producenti filma tvrde da je "sve samo nedodirljiv jer prima izdašne subvencije i svoju zaradu skriva u poreznim oazama, a cijelo vrijeme zagađuje nekažnjeno".

Kako piše gCaptain, tijekom posljednjih nekoliko desetljeća snimljeno je mnogo ekoloških dokumentarnih filmova o brodarskoj industriji i pomorskom prometu, no ovaj se ističe po tome što su producenti uspjeli intervjuirati neke od najutjecajnijih ljudi u industriji.

Među intervjuiranima su Panos Laskaridis, bivši predsjednik Europske zajednice brodovlasnika, Dimitrios Fafalios, predsjednik Intercarga, Bud Darr, bivši izvršni direktor Međunarodnog udruženja za kružna putovanja (CLIA) i trenutni izvršni potpredsjednik za pomorsku politiku i državne poslove MSC Group te Ioannis Plakiotakis, grčki ministar pomorstva, između ostalih.

Nakon što su neke osobe odbile intervjuiranje, kao što je to bio slučaj s glavnim tajnikom Međunarodne pomorske organizacije (IMO), filmaši su se odvezli do njihovih kuća i pokucali im na vrata.

image
Ilustracija/AFP

Producenti o filmu, među ostalim, kažu:

- Međunarodna filmska ekipa fokusira se na to kako je brodarska industrija "zarobila" Međunarodnu pomorsku organizaciju, agenciju UN-a koja je od 1948. godine jedino tijelo zaduženo za regulaciju emisija stakleničkih plinova i zagađenja koje proizvode brodovi.

- Iako dionici brodarske industrije tvrde da ona prevozi 90 posto svjetske robe, a odgovorna je za manje od tri posto emisije ugljičnog dioksida, istraga u filmu otkriva mračniju i opasniju stvarnost.

- To pokazuje kako je taj sektor izbjegao raspravu o klimatskim promjenama jer je i dalje "najprljaviji". Emisije brodova odgovorne su za više od 50.000 smrtnih slučajeva godišnje u Europi jer čestice poput crnog ugljika povećavaju stopu raka u mediteranskim lučkim gradovima.

- U međuvremenu, iste emisije doprinose klimatskim promjenama jer ubrzavaju topljenje arktičkih ledenih kapa.

Film je samo najnoviji u nizu napada koji glavnu krivnju svodi na IMO. A prvi napad stigao je od Nishan Degnaraina, bivšeg predsjedatelja Svjetskog ekonomskog foruma, koji je na Forbesu napisao niz vrlo kritičkih članaka o IMO-u.

Cijeli okumentarni film možete pogledati u niže:

19. travanj 2024 07:26