StoryEditorOCM

komentarBarcelona ulaže milijune u plaže, sad će skroz zabraniti i pušenje na njima. A pogledajte kako izgledaju Bačvice

Piše Damir Šarac
27. travnja 2022. - 10:54

Da će Barcelona od prvi sedmoga zabranit pušenje na svin svojin plažama!

Kažu gradske vlasti, radi zaštite pasivnih pušača i ekologije, jer i u njih čikovi završavaju u moru. A jednome čiku da se razgradi u moru triba punih pet godin. I kad se raspadne, iza njega ostanu sve lipi sastojci: arsen, aceton, amonijak, benzen, kadmij, formaldehid, olovo i toluen, koji su otrovni za morske organizme. Za čovika nisu, neko vrime. Od jednoga čika nikakve štete, ali u more se svake godine bace vaguni opušaka. Pa vi sad brojite.

Barcelona, kraljica Mediterana, puše se sa svojih deset kilometri plaža u koje godišnje ulažu milijuna eura. Održavanje, čišćenje, dohrana, sadržaji, šminkanje...

Najjeftiniji beton

Mi u Splitu tih problema nemamo. Jači smo od Barcelone; od Marjana do Duilova je čini mi se petnajst kilometri kupališta. A svo polipšavanje svede se na polivanje najjeftinijega betona kad more sruši obalu, ravnanje pokosa kad agave počnu padat na kupače, pražnjenje kanti za škovace i minjanje šantadi kad ih neznanci odvidaju za odnit ih na selo.

Volimo se i mi pofalit našin plažama, stvarno su bogomdane. Ali samo ono šta je Bog i da. I šta su stari postavili. Malo se ko danas sića kako su ta kupališta izgledala prije tridesetak godin. Baš kako ih je Bog da. A ljudi su kroz njih samo bili provukli uski pojas staza od finoga betona kako bi ti pod guzicon i stopalon bilo ugodnije.

Kad smo postali grad za turiste i još malo ranije, krenule su mišalice na splitske plaže. Pontoni za kupače izliveni su, ako ste primijetili, od najgrezijega mogućega betona, više je unutra stine nego cimenta. Ne triba ti pediker, ograta ti poplate ka najgrublja karta devera.

Je li moguće da se prin sto godin znalo napravit oni fini beton šta se zva 'tarac' - a recimo na Firule su u beton umetali još i fine oblutke s velikon pacjencon - a danas, uza svu tehnologiju mi naše građane tiramo da se ka beštije bodu po jeftinome betonu.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Nije beton grez zato šta se ne zna zamišat, ni zato šta se ne zna da u današnje vrime ima milijun vrsta dekorativnoga i pigmentiranoga betona, nego ih nije bilo briga. Investitori, odnosno građani su platili i ka uvik priplatili, izvođači zamišali najjeftinije i imamo šta imamo. Nije to jedina obmana kad govorimo o Splitu

Pogledajmo princezu naših plaža koju furešti naprosto obožavaju, naravno rič je o Bačvicama. Ako svrnemo pogled sa salbuna i kruzera koji se zadnjih lita naguze na horizontu, pogledajmo šta imamo. Željezničara koji pari ulica jednog od raketiranih ukrajinskih gradova.

Onda ide salbun prikriven do zadnjega centimentra ležaljkama i reklamnin suncobranima, pa oni strašni objekt kojega se odreka i njegov projektant Kuzmanić. Ne zbog toga šta zgrada nije zamišljena monumentalno i korisno, nego radi onoga šta je od nje ostao i nastalo.

Kafić na kafiću

Liti kafić na kafiću, a ne znaš koji je kičastiji i glasniji od kojega, bez ikakvih javnih sadržaja. I isprid te zgrade opet beton, valja priznat nešto ugodniji od ostalih. Od Marjana do Duilova, s iznimkon Trstenika, sve je bezveze i jadno. Triba li spominjat Žnjan? Ali triba recimo Ježinac, di se praši i lupa s pokosa već misecima unatoč svin inspekcijama i zabranama.

image
Duje Klarić/Cropix

Kad je o nasipima rič i tu je u devedeset posto slučajeva ono najgrublje i najjeftinije, građevinsko žalo. Splitska su kupališta nekad bila prirodna, osim dvi, tri pješčane plaže, ostalo su više-manje bile stine i škrape. Nije bilo lako uć ako nisi tija skočit.

Onda smo prirodu počeli 'primodernavat' pa smo dobili žalo oštro ka žilet. Rekli su: izvaljat će ga more, bit će to ka u Akapulku. Ma to se godinama nije izvaljalo, a kako plaže triba dohranjivat, tako se tih oštruja nikad rišit. Ajme ti se tabanima na divnin splitskin kupalištima. Šta vanka, šta unutra, sve sliči na gradilište koje su radnici napustili par dana prije sezone i ostavili nedovršeno. U turističkin prospektima uzgajamo sliku splitskih kupališta koja u stvarnosti ne postoji.

Evo još koja šetemana i život grada će se priselit uz more. Nisan zaboravija: oni tuš na Ovčice treću godinu ne radi. Nije to lako popravit, traži se sigurno dva, tri dana posla. Nadali smo se kako će tuš popravit vlast jaka u komunali. Ali je pala.

Tako su i Ovčice kolateralna žrtva splitske krize vlasti. Iz Banovine su komunalci govorili kako ne mogu popravit cijev na Ovčicama jer bi prikršili zakon budući da je koncesija od gospođe Ferić i njenoga Frzelina. Bi oni, ali ne smidu! A prije par dana gradska firma Splitska obala ispilala je taj isti tuš! Koji lani nisu smili dirat. Ma dajte... Kupači Ovčica nisu ovce - osvanili su plakati po Punti. Pa di ćemo se mi onda ka ovi iz Barcelone bavit čikovima.

image

Kupači s Ovčica zalažu se za povratak tuša s besplatnom pitkom vodom na puntu kupališta

-
image



 

Sasa Buric/Cropix
image



 

Sasa Buric/Cropix
24. travanj 2024 20:28