StoryEditorOCM

novo otkrićeZnanstvenici analizirali ostatke zuba megalodona: je li borba za hranu dovela do nestanka najvećeg morskog psa koji je živio na Zemlji?

Piše Mozaik SD
2. lipnja 2022. - 08:49

Prapovijesna borba za hranu možda je dovela do nestanka megalodona, najvećeg morskog psa koji je živio na Zemlji.​ Studija fosilnih ostataka zuba ovog oceanskog diva pokazuje da se morao natjecati za hranu s drugim predatorom morskih dubina - velikom bijelom psinom, prenosi BBC.

Smanjen broj kitova i ostalog plijena možda je doveo do žestoke borbe i doprinio tome da megalodon bude istrijebljen prije tri milijuna godina.

Ulogu je odigrala i promjena razine mora.

Izumiranje megalodona bilo je veliki misterij.

Razmatralo se mnogo različitih faktora, od gubitka staništa uslijed promjena razine mora do smanjenja plijena.

U najnovijoj studiji, međunarodni istraživači su koristili izotope cinka u zubima živih i izumrlih morskih pasa kako bi ispitali prehranu davno nestalih životinja.

Kemijski tragovi u zubima živih morskih pasa i 13 fosilnih zuba megalodona sugeriraju da su velika bijela psina i megalodon nekoć dijelili mjesto u hranidbenom lancu i možda su se natjecali za istu hranu, poput kitova, dupina i pliskavica.

Ovo je možda bio faktor u nestanku megalodona zajedno s klimatskim i drugim promjenama u životnoj sredini, rekli su znanstvenici.

- Ovo je dio slagalice koji dokazuje da je postojala konkurencija između velike bijele psine i megalodona po pitanju hrane u oceanima u vrijeme kad su obje vrste još bile žive - rekao je profesor Thomas Tutken s njemačkog Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu, koji je vodio istraživanje.

Komentirajući istraživanje objavljeno u časopisu 'Nature Communications', Catalina Pimiento sa Sveučilišta Swansea rekla je da je potrebno još rada da bi se sa sigurnošću znalo što se dogodilo megalodonu.

Izumiranje je proučavano iz mnogo različitih kutova tijekom posljednjeg stoljeać, rekla je ona, sa studijama koje sugeriraju više faktora.

- Ostaje misterij što je točno megalodon jeo i u kojoj mjeri se nadmetao za hranu s drugim morskim psima - rekla je ona.

Megalodon (Otodus megalodon) lutao je oceanima prije oko 22 milijuna godina do prije oko tri milijuna godina.

Njegovo ime znači "veliki zub". Triput je veći od velike bijele psine.

Megalodon je mogao narasti do 18 metara u dužinu i težiti do 60 tona, piše BBC.

18. travanj 2024 03:36