StoryEditorOCM

otpad u dubinamaPrekrasna, ali i tužna fotogalerija: zaron u podmorje otoka Visa pokazuje što smo učinili morskim životinjama

Piše Zrinka Korljan/JL
9. srpnja 2021. - 13:02

Većina nas svjesna je činjenice da je bacanje smeća u more grozna ideja, no neki među nama i dalje smatraju da je more jedan veliki kontejner u kojeg zgodno bace smeće, koje osim toga odmah nestane iz vida.

Samo što ne nestane, nego potone i u moru ostaje jako dugo. Još se nijedan komad plastike nije raspao sam od sebe, pa ne znamo ni koliko će dugo to naše smeće biti na dnu mora. Ima dolje i gume, stakla, metala... Svega.

No, jeste li se ikada pitali kako morske životinje žive s tim? Vidjeli smo one na kopnu, koje se zapletu u plastiku i umru. Znamo za kitove koji se nagutaju plastičnih vrećica misleći da je to plankton, pa umru. No, kako žive ribe, morski ježevi...

Mnoge od tih životinja se u našem otpadu zaglave i umru, drugi ga progutaju i umru, no neke se vrste nastoje prilagoditi novim uvjetima, pa te naše grozote nose na sebi uli u njima žive. Nekim vrstama to uspije, drugima ne.

Ove prekrasne, no istovremeno i beskrajno tužne fotografije koje pokazuju što smo učinili morskim životinjama, snimila je naša Ivana Nobilo u podmorju oko otoka Visa.

15. travanj 2024 20:29