StoryEditorOCM

‘RAK I MORUZGVA‘Zadranin Ante Kolanović objavio zanimljivu slikovnicu za najmlađe o životu na dnu mora

Piše A. V. Š./Zadarski.hr
12. lipnja 2024. - 09:45

Knjižničar Ante Kolanović objavio je slikovnicu pod nazivom "Rak i moruzgva" u suradnji s ilustratoricom Tonkom Domijan. Rezultat njihove suradnje jedna je zanimljiva priča o životu na dnu mora, a priču donosi Radio Zadar.

- S obzirom da sam knjižničar, prirodno je da sam se dao u pisanje. Imam afinitet prema pisanju od osnovne škole, ali nisam dosada nikad napisao nešto konkretno. Ideja je došla prije 10 godina, kad sam počeo pisati roman o moru, ali nikad nisam napisao više od jedne stranice. Bio sam prekritičan i stalno sam ispravljao tu prvu stranicu. Onda sam odlučio okušati se u pisanju jedne kraće forme za početak - odlučio sam se za slikovnicu i tako je nastala slikovnica "Rak i moruzgva" - rekao je autor Ante Kolanović gostujući u programu HRT Radio Zadra

image

Ante Kolanović

Privatni album

Nakon što je slikovnica napisana, Ante je dao svojim kolegicama iz knjižnice da pročitaju, komentiraju... Pa tu ima dosta i njihovog utjecaja. 

Radi se o pojmu simbioze - rak samac koji se kreće i moruzgva koja je stacionarna životinja; htio sam tu biološku pojavu pretočiti u priču i približiti je djeci na jednostavan način, ali možda da ih potakne na razmišljanje i daljnje istraživanje predivnog i bogatog morskog svijeta, kazao je Kolanović.

Djecu definitivno čitanje zanima manje nego prije. Od desetero djece koji dođu u knjižnicu, možda jedno dijete digne knjigu za svoj "gušt", da nije obvezna lektira. Manje ih zanimaju romani, a više ih zanima strip - kaže Kolanović. 

Za slikovnicu "Rak i morugzva" već je napisan i drugi dio, ali o rokovima - nećemo. Kad slikovnica bude spremna, djeca će moći uživati i u drugom dijelu ove zanimljive priče. 

14. lipanj 2024 11:14