StoryEditorOCM

ispod površineU Zadru održana prva edukacija za in-situ konzervaciju podvodne baštine na temu olupina

Piše M.I.
29. svibnja 2024. - 13:26

U organizaciji Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, od 20. do 24. svibnja, održana je prva edukacija za in-situ konzervaciju podvodne baštine na temu olupina.

Ovaj novi program obuke razvio je zadarski centar u suradnji s kolegama iz francuskog  A-Corrosa, australskog Heritage Conservation Solutions-a i španjolskog Zineti-ja, a tečajci su stigli iz Španjolske, Italije, Malte i Grčke.

Petodnevni program obuke uključio je intenzivne radionice za upoznavanje konzervatora i arheologa s in-situ studijama korozije na brojnim željeznim brodolomima i zrakoplovima koji datiraju iz Drugog svjetskog rata, a leže na dnu Jadranskog mora.

Lokacije i olupine koje su obišli su:  olupina Ledenik kod otoka Sestrunja, brod iz Drugog svjetskog rata u uvali Soline na Dugom otoku te bombarder Štuka kod otoka Žirja.

Fokus je bio na praćenju stanja korozije morskih olupina i strategija praćenja i zaštite.

Ovaj program također pruža prilike stručnjacima u području konzervacije, arheologije i struke vezane uz zaštitu i upravljanje podvodnom kulturnom baštinom da upoznaju iskustva drugih zemalja.

image
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju
23. lipanj 2024 21:58