StoryEditorOCM

blago moraU Šibeniku se otvara izložba ‘Kud plovi ovaj brod?‘, predstavit će se nalazi s olupine kod Žirja

Piše OM
2. svibnja 2023. - 10:49

U dvorani za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika, u srijedu, 3. svibnja 2023. godine s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba "Kud plovi ovaj brod?".

Na izložbi će se predstaviti nalazi s podmorskog arheološkog lokaliteta u blizini uvale Juro na otoku Žirju gdje je otkrivena olupina trgovačkog broda koji se datira u 4. stoljeće prije Krista.  Autori izložbe i likovnog postava su izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša i doc.art. Filip Rogošić s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju.

Arheološka istraživanja vodila je izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Konzervatorsko-restauratorski radovi na arheološkim nalazima provedeni su na Odsjeku za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu pod mentorstvom M. Miliša i F. Rogošića, u okviru nastave iz stručnih predmeta.

Arheološki lokalitet odlično očuvanog tereta potonulog broda iz 4. st. pr. Kr. u podmorju otoka Žirja  otkriven je 2015. godine. Na morskom dnu pronađen je teret manjeg trgovačkog broda, koji se sastojao od amfora i keramičkog posuđa, a pronađeni su i keramički predmeti iz brodske kuhinje.

Pojava amfora u funkciji transportnih posuda na prostoru današnje Dalmacije vezana je uz prisutnost grčkih trgovaca ili uz uvoz namirnica koje potječu iz grčkih proizvodnih centara. Najranije amfore koje su do sada otkrivene u hrvatskom podmorju pripadaju 4. st. pr. Kr. i mogu se vezati uz grčke kolonije na otocima Visu i Hvaru.

 Do 2015. godine jedini primjer pomorskog prijevoza robe u 4. st. pr. Kr. duž hrvatske obale bio je opljačkan lokalitet kod hridi Krave pred ulazom u višku luku. No situacija se promijenila otkrićem potpuno očuvanog tereta potonulog broda u podmorju otoka Žirja.

Organizatori izložbe su Muzej grada Šibenika, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu i Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a zložba će se moći pogledati do 15. lipnja 2023. godine.

03. svibanj 2024 08:08