StoryEditorOCM

sjajne vijestiU moru kod Krka pronađena još jedna živa plemenita periska: ‘Dobila je ime Denis...‘

Piše Z. Korljan/JL
25. lipnja 2024. - 10:31

U našem je moru preostalo svega oko 40 živih plemenitih periski, zbog čega je svaka vijest o pronalasku još jedne - sjajna. Zbog toga su se mnogi obradovali kada su iz Javne ustanove Priroda u ponedjeljak objavili kako je u moru kod Njivica na otoku Krku pronađena još jedna živa periska, javlja Jutarnji list.

- Primili smo prekrasne vijesti i snimku našeg dugogodišnjeg suradnika Denis Rukavina iz Pelagos diving center koji je krajem prošlog tjedna u jednom zaronu pronašao živu jedinku. Stručnjaci su potvrdili da se radi o plemenitoj periski, a odlučili smo joj dati ime po pronalazaču! Veseli nas s vama podijeliti snimku periske Denis - objavili su iz Ustanove.

Plemenita periska je endem Sredozemnog mora te je rasprostranjena u cijelom Jadranskom moru i najčešće se može pronaći između 2 i 30 metara dubine. Kako se radi o najvećem mediteranskom školjkašu koji može narasti i do 120 centimetara, jedan je od atraktivnijih školjkaša hrvatskog podmorja. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta i svako uznemiravanje te namjerno vađenje živih školjkaša ili pak praznih ljuštura zabranjeno.

Populacije plemenite periske u cijelom Mediteranu pa i u Jadranskom moru su zahvaćene smrtonosnom zarazom koja je dovela do masovnih ugibanja. Smrtnost je na mnogim lokacijama i 100 posto, a zbog dramatičnog pada populacije, plemenita periska je u razdoblju od samo godine dana dobila status kritično ugrožene vrste na globalnoj razini.

No, stvari se polako popravljaju...

25. lipanj 2024 10:34