StoryEditorOCM

vrijedan resursTuristi sve više kradu pijesak s plaža Sardinije, a prednjače oni sa sjevera Europe. Koriste ga kao suvenir, u akvarijima, za preprodaju...

Piše Luka Fišić/JL
17. kolovoza 2021. - 08:33

Vlasti Sardinije ponovno zabrinjavaju pljačkaši. No na otoku koji se smatra jednim od najsigurnijih područja u Europi i gdje mafija nikada nije pružila svoje krakove, barem ne u razmjerima kao na Siciliji, u porastu je jedan drugi oblik krađe.

Turisti sve više kradu dragocjeni pijesak s plaža Sardinije. Svakog ljeta pljačkaju se tone pijeska, unatoč tome što je od 2017. godine bilo nezakonito odvoziti pijesak, školjke i šljunak s mediteranskog otoka, piše Jutarnji list.

Kazne se kreću između 500 i 3.000 eura, a krivci su većinom stranci koji ne mogu odoljeti donijeti sardinijski pijesak kući za uspomenu, korištenje u akvarijima, ali i kako bi ga prodavali na internetu.

Sjeverni Europljani najviše su skloni puniti svoje kampere plastičnim bocama napunjenim pijeskom, a najveća zabilježena pljačka je ona kada je policija 2019. uhvatila francuski par s 40 kilograma pijeska u 14 velikih plastičnih boca u prtljažniku njihova automobila, dok su se spremali ukrcati na trajekt.

- Dotični par htio je ovim pijeskom ukrasiti akvariji, ali postoji i cijelo tržište gdje se preprodaje pijesak s plaža - objasnio je sardinijski policajac, Carlo Lazzari.

Europska politika zaštite okoliša, u što naravno spada i očuvanje sardinijskog pijeska, temelji se na načelima opreznosti, preventivnog djelovanja i uklanjanja onečišćenja na samom izvoru, kao i na načelu „onečišćivač plaća”.

Načelo opreznosti predstavlja instrument za upravljanje rizicima koji se može primijeniti kada postoji znanstvena nesigurnost o tome predstavlja li određena aktivnost ili politika potencijalan rizik za ljudsko zdravlje ili okoliš.

04. svibanj 2024 23:26