StoryEditorOCM

što se događa?Talijani objavili video neobičnog fenomena u sjevernom Jadranu: ‘More je prekrila sluzava tvar...‘

Piše OM
19. lipnja 2024. - 09:35

Talijani su objavili kako je sjeverni Jadran posljednjih dana zahvatio neobičan fenomen. Naime, velika količina sluzave tvari prekrila je more, a za sada stručnjaci još uvijek nisu sto posto sigurni što je uzrok ovoj pojavi. Vjeruje se da je riječ o izlučivanju morskih algi.

- U  videu koji je snimio naš biolog Marco Segarich kod obale grada Trezze promatramo posebne sluzave emulzije koje su posljednjih dana pronađene i u raznim drugim područjima sjevernog Jadrana.

Ove sluzave mase su agregacije polisaharida proizvedene izlučivanjem morskih mikroalgi: fenomen koji obično stvaraju povoljni meteorološki i oceanografski uvjeti, kao što su obilne zalihe slatke vode koje karakteriziraju ovih posljednjih nekoliko tjedana.

Fenomen se, kako je vidljivo iz videa, ne tiče samo površine već cijelog vodenog stupca, ali i morskog dna. Čekamo povratne informacije znanstvenih tijela kako bismo bolje razumjeli uzroke ovog posebno naglašenog fenomena - napisali su u svojoj objavi na društvenim mrežama članovi talijanske udruge koja se brine o zaštićenom morskom području Miramare.

Video pogledajte u nastavku.

23. lipanj 2024 15:18