StoryEditorOCM

Taningia danaeSusret kilometar ispod površine Tihog oceana: kamere uhvatile rijetku lignju, pogledajte snimku

Piše Z.K./JL
18. lipnja 2024. - 10:36

Jedna od najneuhvatljivijih vrsta lignji na svijetu snimljena je kako napada podvodnu kameru duboko u moru, otkrile su snimke. Istraživači iz Zaklade Minderoo i Centra za istraživanje dubokog mora Sveučilišta Zapadne Australije (UWA) otkrili su rijedak susret životinje i kamere koji se dogodio oko kilometar ispod površine Tihog oceana. Pritom su koristili kameru s mamcem koju su bacili u dubinu.

Kad su je izvukli i vidjeli što je snimila, šokirali su se. Životinja u videu je vrsta lignje Taningia danae, član obitelji Octopoteuthidae koja se hrani ribom, rakovima i drugim vrstama lignji, piše Jutarnji list.

Vrste lignji iz obitelji Octopoteuthidae imaju osam krakova zbog čega se nazivaju lignje hobotnice. Kao mlade jedinke osim krakova imaju dva dugačka pipka, ali oni nestaju kako lignja sazrijeva. Pripadnici ove vrste poznati su po svojoj kolosalnoj veličini. Najduža jedinka ikada viđena bila je ženka duga 2,3 metra, prema studiji iz 2003. godine. Stvorenje koje je sad snimljeno dugačko je oko 75 centimetara.

Na snimci se vidi kako se lignja iznenada pojavljuje iz mraka i juriša prema kameri, prije nego što pobjegne. Nekoliko trenutaka prije nego što uhvati kameru, lignja pokazuje par organa koji emitiraju svjetlost, poznatih kao fotofore, na vrhovima dvaju krakova. Ovi fotofori su najveći u životinjskom carstvu. Znanstvenici iz Minderoo-UWA Deep-Sea Research Centera objavili su kako je zaista rijetkost vidjeti svjetla lignje u akciji.

- Dok smo pregledavali snimke, shvatili smo da smo zabilježili nešto veoma rijetko. Sretni smo što smo ovome svjedočili. Lignja se spustila na našu kameru misleći da je plijen i pokušala ju je prestrašiti svojim svjetlima - rekla je Heather Stewart, morska geologinja, piše Live Science.

Istraživači vjeruju da fotofori lignji pomažu da omami plijen u tamnim vodama dubokog moru, ali i da komunicira s drugim pripadnicima svoje vrste. Naime, ova čudesna bića mogu promijeniti obrazac bljeskova i to tako što kontroliraju membrane koje poput kapaka prekrivaju njihove organe koji proizvode svjetlost

26. lipanj 2024 19:08