StoryEditorOCM

S OKUSOM SOLISezona je arbuna, a mi imamo tri super recepta iz Italije, Portugala i Hvara

Piše Spiza SD
17. ožujka 2023. - 09:36

S krajem zime počela je sezona lova na arbune, a kako bismo to proslavili, donosimo vam tri recepta za prste polizat‘. Preskočili smo one uobičajene - frigane, s gradela i pečene u škartocu, njih vjerojatno već dobro znate - pa smo vam umjesto njih ponudili tri malo zanimljivija. Jedan je domaći, riječ je o dobro poznatom specijalitetu, a dva su furešta - niste valjda mislili da ukusni arbun pliva samo našim vodama?...

Krenimo s receptom naših susjeda Talijana, koji arbune rado koriste u svom čuvenom jelu aqua pazza.

Aqua pazza 

Sastojci:

2 arbuna od oko 450 g

400 g rajčica

2 režnja češnjaka

4 žlice maslinovog ulja

4 žlice bijelog vina

mala šaka kapara

pola vezice peršina

sol, papar

Priprema:

Zagrijte pola ulja u velikoj tavi za koju imate poklopac, pa ispecite arbune po 4-5 minuta s jedne strane. Preokrenite ribe i pospite ih sjeckanim češnjakom, pustite da češnjak zamiriše pa ubacite rajčice. Zalijte vinom i pustite da iskuha alkohol pa dodajte vodu i posolite te popaprite. 

Stavite poklopac i kuhajte 15-ak minuta.

Ribe izvadite, a tavu vratite na vatru. Dodajte kapare i peršin i kuhajte oko 1 minutu. Ribe možete vratiti u tavu i tako ih poslužiti ili ih servirajte na tanjurima, okružene umakom i pokapane s još malo ulja.

Caldraida

Sada se selimo u Portugal, gdje se s arbunima priprema ukusna calderaida u koju uz ribu idu školjke i mekušci, a ako vam nešto od toga dvoje nije pri ruci, samo povećajte količinu ribe i slobodno uz arbune kombinirajte druge vrste bijele ribe čvrstog mesa.

Sastojci:

700 g arbuna

300 g dagnji

300 g sipa ili lignji 

500 g krumpira

3 žlice maslinovog ulja

1 luk

4 režnja češnjaka

2 rajčice

200 ml bijelog vina

1 l riblje juhe ili vode

2 lista lovora

1 žlica svježe majčine dušice

prstohvat šafrana

1/8 žličice mljevenog klinčića

1/4 žličice dimljene paprike

sol, papar

Priprema:

U velikom  loncu s debelim dnom zagrijte ulje pa ubacite luk i češnjak i pirjajte uz miješanje dok ne zamirišu. Dodajte rajčice i kuhajte dok ne omekšaju. Dodajte bijelo vino i pirjajte dok većina ne ispari.

Dodajte temeljac, začine i krumpir narezan na kockice. Nakon što uzavre poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta.

Dodajte ribu, školjke i mekušce pustite da se kuhaju na srednjoj vatri dok se ne skuhaju. Povremeno protresite. Čim je riba skuhana, sklonite s vatre, kušajte i poslužite.

Hvarska gregada 

I evo nas nazad na Jadranu, učinili smo cijeli đir i zaustavljamo se na Hvaru, gdje se od dobre bijele ribe spravlja gregada. Nekidan smo vam pisali o njoj, ovo je recept iz slavne splitske konobe Hvaranin.

Sastojci:

2 kg bijele ribe

2 kg luka

2 kg krumpira

1 glavica češnjaka

2-3 vezice peršina

300 ml maslinova ulja

1 l vode ili ribljeg temeljca

sol, papar

Priprema:

Krumpir ogulite i narežite na ploške debljine oko 2 cm, luk oljuštite i narežite ga na polumjesece. Češnjak očistite i ostavite režnjeve cijele, a peršin podijelite u manje vezice. Očišćenu ribu izrežite na veće komade. Širok metalni lonac podlijte s malo maslinova ulja i poslažite luk da prekrije dno, stavite dio ribe da prekrije luk, malo posolite i popaprite, poslažite ploške krumpira i opet začinite.

Dodajte nekoliko režnjeva češnjaka (ugurajte ih između ribe) i vezicu, dvije peršina te podlijte s malo maslinova ulja. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal slažući redove, a na vrhu treba biti krumpir. Podlijte vodom ili ribljim temeljcem (najbolji je od glave gofa), tek toliko da prekrije sastojke. Stavite kuhati na jaku vatru (mora se pjeniti) i kuhajte između 20 i 30 minuta, dok krumpir ne omekša. Poslužite u loncu, uz domaći kruh.

16. travanj 2024 11:36