StoryEditorOCM

QUEST NA DNUSenzacionalno otkriće: nakon 70 godina pronađena olupina broda slavnog istraživača

Piše L. K.
20. lipnja 2024. - 12:38

Kraljevsko kanadsko geografsko društvo (RCGS) prije nekoliko dana objavilo je veliko otkriće: olupina Questa, posljednjeg broda kojim je plovio istraživač Ernest Shackleton, nalazi se u Labradorskom moru, na dubini od 390 metara, uz obalu Newfoundlanda.

Ekspedicija je okupila međunarodni tim oceanografa, povjesničara, ronilaca i stručnjaka za podvodnu tehnologiju, dok je ključnu ulogu u misiji preuzeo slavni lovac na olupine David Mearns.

image

Mjesto pronalaska olupine u Labradorskom moru

RCGS

Brod Quest izgrađen je u Norveškoj 1917. godine pod imenom  Foca 1, a preimenovala ganje Lady Emily Shackleton prije nego što je postao posljednji ekspedicijski brod Ernesta Shackletona. Shackleton je umro od srčanog udara upravo na ovom brodu 5. siječnja 1922. godine kod otoka South Georgia, tijekom svoje četvrte ekspedicije na Antarktiku.

Shackleton je bio jedan od najpoznatijih svjetskih polarnih istraživača (umro je u dobi od 47 godina) i vodio je nekoliko ekspedicija na Antarktiku, uključujući poznatu Imperial Trans-Antarctic Expedition na brodu Endurance.

image

Ernest Shackleton i njegov Quest

Wikipedia.org

Nakon Shackletonove smrti, Quest je kupila norveška tvrtka i bio je uključen u niz važnih ekspedicija, uključujući zračnu ekspediciju British Arctic Route. Brod su potom koristile razne ekspedicije, uključujući misije spašavanja na Arktiku, a služio je iu Kraljevskoj kanadskoj mornarici tijekom Drugog svjetskog rata. Godine 1962. Quest je oštećen u sudaru s ledenjakom te je potonuo u blizini obale Newfoundlanda, između Kanade i Grenlanda.

image

Slavni Quest 

RCGS
20. lipanj 2024 13:08