StoryEditorOCM

Pinna nobilisSastanak na Brijunima: ‘Trenutno u Jadranu znamo za samo 23 žive plemenite periske‘

Piše OM
14. travnja 2024. - 10:07

U organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Brijuni te uz suorganizaciju Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, održan je godišnji sastanak partnera u projektu “Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru”.

Glavni cilj sastanka bio je evaluirati napredak projekta tijekom protekle godine te postaviti smjernice za buduće aktivnosti s ciljem očuvanja i obnove populacije plemenite periske u Jadranskom moru.

Na sastanku su prezentirani rezultati istraživanja provedenih u protekloj godini, uključujući podatke o stanju populacije periske, utjecaju ljudskih aktivnosti na njihovo stanište te napredak u provedbi mjera zaštite i obnove. Također su razmatrane najnovije znanstvene spoznaje i preporuke stručnjaka u području očuvanja morske biološke raznolikosti.

Trenutno je u Jadranskom moru poznato samo 23 potvrđeno žive jedinke plemenite periske, koje se monitoriraju u sklopu Projekta. “Građani putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” dojavljuju lokacije potencijalno živih jedinki. Samo u 2023. godini bilo je više od 200 dojava građana što pokazuje na veliki interes, ali i važnost da aktivnosti projekta medijski budu popraćene kako se interes za temu ne bi smanjio.

Kroz konstruktivne rasprave i razmjenu ideja, dogovorene su konkretne akcije za iduće razdoblje, uključujući jačanje nadzora i zaštite staništa periske, educiranje lokalne zajednice o važnosti očuvanja morskih ekosustava te nastavak istraživanja s ciljem boljeg razumijevanja biologije i ekologije ove ugrožene vrste.

image

Plemenita periska (Pinna nobilis)

Srđan Vrančić/Cropix
29. travanj 2024 19:31