StoryEditorOCM

‘Split eko 2024.‘Ronioci iz splitske HVIDR-e pozivaju na akciju čišćenja podmorja Zente i Ovčica

Piše M. I.
6. lipnja 2024. - 10:19

Povodom svjetskog dan zaštite okoliša, od 5. lipnja Ronilačko-ekološki klub HVIDR-a Split u suradnji s Hrvatskim ronilačkim savezom, Gradom Splitom i TZ Grada i TZ Županije Splitsko-dalmatinske, i ove godine organizira trodnevnu ekološku manifestaciju čišćenja podmorja i promociju čistog podmorja u Splitu.

Ekološka akcija „Split eko 2024.“ će se održati u Splitu na plažama Zenta - Ovčice 8. lipnja s početkom u 9.30. sati, a manifestacija za goste sudionike trajati će do 9. lipnja.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). U proteklih četrdesetak godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima Ujedinjeni narodi podižu svijest ljudi širom našeg planeta o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice i potiču ih da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta poimajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

- REK HVIDR-a Split je od utemeljenja 1996. svake godine prisutan kako na sudjelovanju tako i na suorganizaciji ili pak samostalnoj organizaciji ronilačko-ekološke akcija čišćenja. Ova ekološka akcija je jedna od 20-tak eko-akcija koje provodimo  i ove godine, pored drugih brojni aktivnosti gdje se volonterskim radom nesebično žrtvujemo za bolju i sigurniju društvenu zajednicu. Pozivamo svih da svojim sudjelovanjem u što većem broju uveličaju ekološku akcije čišćenja podmorja. Za sve sudionike osigurani su tehnički preduvjeti za provedbu, te okrijepu sudionika, a za goste sudionike iz udaljenih krajeva ronilački izlet u nedjelju 9. lipnja 2024. - poručuju organizatori iz REK HVIDR-e.

21. lipanj 2024 15:01