StoryEditorOCM

labud classicPrva regata babljeg ljeta: splitski festival jedrenja otvorilo 19 ‘oldtimera‘, evo izvještaja

Piše OM
23. rujna 2024. - 09:24

Devetnaest jedrilica iz kategorije drvenih krstaša i onih plastičnih s krštenicom prije 1994. godine odjedrili su ovog vikenda rutu od Splita do Bobovišća na Braču i natrag, u sklopu tradicionalne labudove regate "Labud Classic- Boboviška regata". Ova regata je uobičajeno označavala prvu regatu babljeg ljeta no posljednjih godina s njom počinje i mjesec jedrenja pod nazivom "Splitski Festival Jedrenja".

image
JK Labud

Ciljnu liniju prve etape prva je presjekla jedrilica Nemir V s kormilarom Branko Širolom dok je druga do cilja stigla jedrilica Mare kormilara Duška Mrduljaša.Obje iz JK Labud ujedno su i pojedinačno najbolje, prva u skupini plastičnih (GRP) a druga u skupini drvenih brodova, javlja organizator JK Labud. 

- Scenarij s prve etape ponovio se i na drugoj. Najbrža do splitskog cilja bila je jedrilica Nemir V a nakon nje u Split stiže i Mare. Ovim su ukupni pobjednici classic i vintage razreda samo potvrđeni s prve etape, a mogli bi reći i od prošle godine budući da su ove dvije jedrilice i tada bile najbolje.

Druga etapa je izmorila flotu. Nedostatak vjetra već je u jutarnjim satima bio u naznaci pa se predviđeni start u 11 sati odmah pomakao za podne. No i tada je bilo teško i trebalo je puno manovra kako bi se ukrao koji dašak za naprijed.

U predviđeno vrijeme do 18 sati do cilja je stiglo 12 jedrilica dok je njih 7 odustalo.

Neki su bili toliko premoreni da im je oprošteno što su izostali s proglašenja.

Ipak, svi su, već jučer, potvrdili svoj dolazak i iduće godine što je potvrda direktoru Marku Bakašunu da čvrsto drži kormilo Labud Classic regate - kažu organizatori.

Labud Classic regata, prva je u nizu Splitskog Festivala Jedrenja. Nakon najstarijih, sljedeći vikend, na red dolaze najmlađi kada će se održati Mrduja Optimist Kup In memoriam Boris Vujnović.

image
JK Labud
23. rujan 2024 09:24