StoryEditorOCM

božino Čarobno okoUrednik fotografije Otvorenog mora dobitnik je nagrade Miljenko Smoje: pogledajte remek-djela koja najbolje pokazuju njegovu majstorsku vještinu

Piše Gordan Jelavić
8. srpnja 2021. - 14:52

U početku bijaše riječ. Prve novine bile su napravljene isključivo od teksta, a danas je on postao tek ukras oko fotografije. To vrijedi i za magazine, poput ovoga koji držite u rukama, iako je danas veća šansa da ćete ovaj članak pročitati na ekranu.

Koliko god je video zapis u svim formama preuzeo ulogu informiranja, dobra stara fotografija još uvijek ima posebnu draž, baš poput teksta dobrog autora. Isprepletanje domene pisma i slike razlog je što su se u novinskim kućama fotografi često nazivali foto-reporterima.

Urednik fotografije Otvorenog mora Božidar Vukičević, u povodu nedavnog 78. rođendana izdavačke kuće Slobodna Dalmacija, za svoj rad dobio je nagradu Miljenko Smoje, koju su dosad osvajali isključivo novinari.

I za našu malu novinu to je velika čast, jer Božina kreativnost ispunjava i uljepšava njezine stranice već dvadesetak godina, čime im je podarila i jedinstven pečat prepoznatljivosti.

Iz širokog opusa njegovih radova, odabrali smo nekolicinu koja po našemu sudu najbolje opisuje majstorsku vještinu podvodne fotografije.

Udahnuti boje i život u često puta hladni modri svijet poseban je tehnički i kreativni izazov. Rezultate pogledajte u galeriji i prosudite ih sami.

Riječi su suvišne, zar ne?

image
Autor godine s druge strane objektiva
05. svibanj 2024 08:42