StoryEditorOCM

apel sindikataOdluka koja je stupila na snagu 1. prosinca unijela pomutnju: zašto se pomorcima određuje mjera samoizolacije?

Piše OM
9. prosinca 2020. - 09:08

Sindikat pomoraca Hrvatske je od nadležnih institucija zatražio žurno upoznavanje osoba koje provode navedenu Odluku o iznimkama koje su njome propisane kako se pomorci u međunarodnoj plovidbi, koji se vraćaju svojim kućama, ne bi dovodili u nepovoljan položaj propisivanjem mjera koje nisu primjenjive na njih, kažu u SPH.

Tumačenje Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske od 30. studenog 2020. godine, koja je stupila na snagu 1. prosinca 2020. godine, unijelo je pomutnju i onima koji provode Odluku i onima nad kojima se Odluka provodi.

Naime, navedenom odlukom propisana je privremena zabrana odnosno ograničavanje prelaska osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske, a radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19. Međutim, navedenom odlukom, propisane su i iznimke osoba kojima se privremeno zabranjuje ili ograničava prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Tako su, sukladno navedenoj odluci, propisane sljedeće iznimke:

članak III. - pomorci i radnici u sektoru prometa koji dolaze iz ostalih država članica EU (koje nisu na zelenoj listi) nemaju ograničenja pri ulasku na područje Republike Hrvatske

članak IV. - državljani država članica EU (dakle, i hrvatski državljani) koji su „osoblje u prometnom sektoru" i koji dolaze iz trećih zemalja nemaju ograničenja pri ulasku na područje RH

Iz gore navedenog, smatramo da su pomorci obuhvaćeni iznimkama, no unatoč tome čini se da provoditelji Odluke (djelatnici zračnih luka i graničnih prijelaza) nisu s time upoznati.

Tako smo dobili smo niz upita pomoraca kojima je, bez obzira što su obuhvaćeni propisanim iznimkama, određena mjera samoizolacije i pristupanja testiranju (PCR test) na vlastiti trošak, kažu u Sindikatu pomoraca Hrvatske.

02. listopad 2023 13:21