StoryEditorOCM

baltičko moreNovi detalji oko istjecanja plina iz cjevovoda Sjeverni tok 1 te Sjeverni tok 2: sumnja se na sabotažu

Piše Hina
18. listopada 2022. - 13:47

Nedostaje najmanje 50 metara plinovoda ispod Baltičkog mora, izvijestio je u utorak švedski dnevni list Expressen nakon što je objavio prve javne snimke oštećenja nastalog u rujnu.

Švedska policija i državno odvjetništvo sumnjaju da je istjecanje plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 te Sjeverni tok 2 dana 26. rujna posljedica hotimične eksplozije i zato taj slučaj istražuju kao čin sabotaže.

Video snimljen malenim daljinski upravljanim podvodnim vozilom ili podvodnim dronom, koju je objavio Expressen, pokazuje savijeni metal i otvoren cjevovod na dnu Baltičkog mora.

Dijelovi tog cjevovoda imaju ravne, oštre rubove, a drugi su deformirani, prema snimci nastaloj na dubini od oko 80 metara.

Film je snimljen u ponedjeljak, navodi Expressen, a agencija Reuters dodaje da nije mogla neovisno provjeriti prikazuju li snimke doista plinovod Sjeverni tok 1.

Švedske službe sigurnosti rekle su u listopadu da su izuzele materijal s mjesta eksplozije radi istrage.

Nije poznato jesu li svojim dolaskom švedski istražitelji mogli izmijeniti situaciju na mjestu eksplozije.

Švedska mornarica i sigurnosna policija odbili su komentirati pisanje Expressena, a obalna straža nije odmah bila dostupna za komentar, dodaje Reuters.

Kopenhaška policija koja istražuje puknuća na dva plinovoda u utorak je rekla je kako se čini da su rupe uočene na danskoj strani morske granice u Baltičkome moru izazvane "snažnim eksplozijama".

18. travanj 2024 16:22