StoryEditorOCM

PONOS ITALIJENajljepši brod na svijetu: jedrenjak Amerigo Vespucci posjetit će svih pet kontinenata

Piše OM
1. srpnja 2024. - 09:14

Jedrenjak Amerigo Vespucci, kojeg Talijani smatraju najljepšim brodom na svijetu, promovira Italiju diljem svijeta turnejom s privremenim izložbama u nekoliko luka.

Jedrenjak Vespucci, imenovan po talijanskom istraživaču po kojemu je Amerika dobila ime, brod je talijanske mornarice koji je u službu ušao 1931. godine.

Prošlog srpnja Vespucci je isplovio iz Genove na svoju prvu svjetsku turneju u 20 godina. Tijekom nje obići će 30 luka na pet kontinenata. Nacionalne izložbe, prozvane “talijanskim selima”, bit će postavljene u osam luka. Prva je zakazana za Los Angeles idući tjedan, priopćilo je talijansko ministarstvo obrane, prenosi Pomorac.hr.

- Uspjeli smo povezati povijest Vespuccija s Italijom, pretvorivši nešto staro u nešto što može biti pokretačka snaga za sadašnjost - rekao je ministar obrane Guido Crosetto.

Događaji su planirani i u gradovima poput Tokija, Singapura, Mumbaija i australskog Darwina. Posjetitelji će moći uživati u talijanskoj kuhinji, konferencijama i izložbama, pa i ukrcati se na sam Vespucci. U Los Angelesu će se izložbi pridružiti Frecce Tricolori, akrobatski tim talijanskih zračnih snaga, najavilo je ministarstvo.

Vespucci bi se u talijanske vode trebao vratiti u ožujku 2025. godine. U travnju je po prvi put u povijesti prošao pored Rta Horn, Antarktici najbližoj točki Južne Amerike.

image

Jedrenjak Amerigo Vespucci u splitskoj luci  1998. godine (arhiva)

Tom Dubravec/Cropix
01. srpanj 2024 09:14