StoryEditorOCM

parobrod linaNa ulazu u Kvarner leži jedna od najatraktivnijih jadranskih olupina, za razliku od svojih željeznih vršnjaka iz La Manchea, odlično je očuvana

Piše OM
28. svibnja 2021. - 14:31

Na ulazu u Kvarner leži stari parobrod Lina. Izgrađen je u engleskom Newcastleu 1879. godine, u vrijeme kad su brodogradilišta punom parom proizvodila najsuvremenije brodove koji će zamijeniti jedrenjake - parobrode.

U vrijeme potonuća Lina je pripadala brodovlasniku Vincenzu Granati iz Barija. Najčešće je prevozila vino iz Italije u Englesku, a natrag donosila ugljen, piše HRT Radio Rijeka.

A 14. siječnja 1914. godine brod je, za velike magle, udario u rt Pečen na sjeverozapadnoj obali Cresa i za kratko vrijeme potonuo. Iz raspoloživih izvora doznaje se da se kompletna posada uspjela ukrcati u čamac za spašavanje tako da nije bilo stradalih.

Lina leži na dubini od 25 do 55 metara, okomito u odnosu na obalu, i za razliku od svojih željeznih vršnjaka potonulih u La Mancheu koji su se uglavnom raspali, odlično je očuvana.

"Izgleda jednako dobro kao i prije trideset godina kad sam je prvi put vidio", svjedoči Danijel Frka.

Raspao se samo drveni dio palube i mosta, ali ostali željezni dijelovi su netaknuti i brod izgleda impozantno. Može se čak ući u neke prostorije, pa i razgledati parni stroj i kotao. Zahvaljujući tome Lina je jedna od najpopularnijih olupina među roniocima, posebno onima koji dolaze iz Istre.

Posebnu atrakciju čini željezni monogram 'G' na dimnjaku, znak tadašnjeg vlasnika, obitelji Granata, piše Radio Rijeka.

19. travanj 2024 07:55